Bezig met laden...

Logboek

Nieuwtje van de Russian Helicopter VRT500

Nieuwtje van de Russian Helicopter VRT500

De VR Technologies VRT500 is een vreemde eend in de bijt in het aanbod van Russian Helicopters. 

Het toestel wordt niet in Rusland ontwikkeld maar grotendeels door de Italiaanse dochtermaatschappij Vertex Aero van VR Technologies.  In oktober 2020 werd bekend dat de assemblage lijn voor de VRT500-prototypes reeds is opgebouwd bij Vertex Aero in Montepradone, Italië. Zowel de grondtesten als de vliegtesten zouden in Italië plaatsvinden en Russian Helicopters zou ook opteren voor een EASA certificatie. Russian Helicopters kocht 100% van de aandelen van Vertex Aero in mei 2020.

Op de voorbije HeliRussia 2021 beurs werd bekend dat RHS (Russian Helicopter System) de eerste Russische klant en operator zal zijn van de moderne VRT500 en dat de Russian Helicopters Ulan-Ude Aviation Plant 5 stuks zal produceren voor RHS. De levering van dit toestel is nu gepland tegen eind 2024. Eerder was de certificatie gepland in 2022 en serie productie in 2023. Hiermede creëerde Russian Helicopters wat verwarring omdat ze in vorige mededelingen steeds vertelde dat de toestellen in Italë.

In december 2018 maakte het Nederlandse Heliflight bekend dat zij een optie heeft genomen op een VRT500 helikopter en hiermede de eerste West-Europese klant zou worden.

Na maanden van radiostilte rond de VRT500 kwam op 22 oktober een persbericht van Brunner Elektronik over de de bouw van een Brunner Novasim VR voor de VRT500 helikopter. Een Novasim VR is een simulator gebaseerd op virtuele realiteit die kan worden gebruikt om kopers te overtuigen van de mogelijkheden van de VRT500 helikopter, testvluchten te doen en opleiding te geven aan toekomstige piloten van de nieuwe helikopter.

Brunner geeft aan dat een Novasim VR voor de VRT500 goedkoper en compacter is en ook minder infrastructuur vraagt dan de conventionele simulatoren. De simulatorbouwer is overigens niet aan zijn proefstuk toe, het verkocht ook een Novasim VR voor het Airbus Training Center in het Spaanse Sevilla. In februari 2021 verkocht het ook een 'mixed reality simulator' aan Lufthansa Aviation Training. Voor zover bekend is de Novasim VR nog niet gecertificeerd door EASA.

Aero Vertex ziet met de Novasim VR de mogelijkheid om ook West-Europese piloten kennis te laten maken met coaxiale helikopters (zonder staartrotor) en de voordelen die de VRT500 in dat verband biedt.  

Foto copyrights: Brunner - Novasim

Onderstaande video is van een Novasim VR maar in uitvoering voor jachtvliegtuigen

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *