Bezig met laden...

Logboek

Tsjechie krijgt 8 Bell H-1 helikopters van de US

Tsjechie krijgt 8 Bell H-1 helikopters van de US

De Verenigde Staten zullen acht Bell-helikopters doneren aan Tsjechië, zei de Tsjechische minister van Defensie Jana Cernochová.

In een gesprek met de Tsjechische TV vorige donderdag zei minister Cernochová dat Washington de Tsjechische Republiek, als NAVO-bondgenoot, zes aanvalshelikopters AH-1Z Viper en twee transporthelikopters UH-1Y Venom (= Super Huey) zal geven, naast de levering van 12 eerder door Tsjechië bestelde Bell helikopters. De helikopters zullen in 2023 worden geleverd via het Amerikaanse programma EDA (Excess Defense Articles).

De helikopters worden geschonken aan Tsjechië, behalve de kosten van de transfer en de modernisering, bevestigde de Amerikaanse ambassade vorige donderdag in een tweet. "Samen maken we onze alliantie krachtiger en beter in staat om Oekraïne te steunen in zijn strijd!", voegde de ambassade eraan toe.

Cernochová zei dat het geschenk kwam als reactie op de "duidelijke en onwrikbare houding van Praag sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne."

"We hebben niet alleen het respect van onze bondgenoten gewonnen dankzij onze inzet om daadwerkelijk Oekraïne te helpen, maar we hebben ook hun steun gekregen bij het moderniseren van ons leger", zei ze in de Tsjechische pers.

Praag is van plan zijn militaire uitgaven te verhogen om te voldoen aan de toezegging van de NAVO-bondgenoten om 2 procent van hun bbp aan defensie te besteden, bevestigden de Tsjechische ministeries van Financiën en Defensie vorige week.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *