Bezig met laden...

Logboek

AVY Aero drone getest in strijd tegen natuurbranden op de Veluwe

AVY Aero drone getest in strijd tegen natuurbranden op de Veluwe

We blijven alle ontwikkelingen van en mogelijke inzetgebieden met VTOL's volgen. Hier bespreken we een Nederlandse oplossing om voortijdig branden op te sporen middels drones en AI (kunstmatige intelligentie). 

Gisteren klonk het startsein voor testfase 2 en 3 voor het opsporen van natuurbranden met langeafstandsdrone Avy Aera. Het Veluws Bosbrandweer Comité (VBC) en Avy onderzoeken samen de inzet van drones bij het vroegtijdig ontdekken van natuurbranden. Het vinden van dergelijke branden met behulp van kunstmatige intelligentie is nieuw in Nederland. Ook het realtime beschikbaar stellen van de verkregen camerabeelden is niet eerder vertoond. Testfase 1, waaruit bleek dat de drone een natuurbrand op grote afstand kan onderscheiden, vond plaats in februari. Doel van deze fase is de routes van de Avy-drone te optimaliseren voor automatische herkenning van beginnende natuurbranden.  

Drones als alternatief
Tot dusver worden voor het bewaken van natuurgebieden tegen branden in Nederland vliegtuigen gebruikt. Dit project onderzoekt of het inzetten van drones een alternatief kan zijn in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Door klimaatverandering komen natuurbranden steeds vaker voor, wat monitoring steeds belangrijker maakt. Met drones valt er naar verwachting winst te behalen op het gebied van snelheid, omvang van het te monitoren gebied en beeldvorming in de meldkamer. Daarnaast wordt door het werken met drones minder CO2 uitgestoten. De analyse van de kosten en de baten voor de Nederlandse situatie volgt in het najaar tijdens fase 4. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het verbeteren van de kunstmatige intelligentie voor het herkennen en vinden van branden, waarmee direct voorbereidingen worden getroffen voor de integratie in de meldkamer (fase 5). 

Werken naar autonoom systeem
Arnoud Buiting, o.a. voorzitter Landelijk Netwerk Natuurbranden, over de testdagen: “Er wordt in deze fase voor het eerst Beyond Visual Line of Sight gevlogen voor de brandweer in de Nederlandse openbare ruimte. De drone is uniek als het gaat om het voldoen aan de veiligheidseisen en met het drone docking station werken we in stapjes naar een autonoom systeem. Het uiteindelijke doel is landelijke integratie in de meldkamer.” Patrique Zaman, CEO van Avy, vult aan: “Door de lagere kosten is het met Avy mogelijk om vaker operationeel te zijn en door de kunstmatige intelligentie zijn drones onafhankelijk van mensenogen en eventuele obstructies, zoals wolken. Dat maakt het gebruik betrouwbaarder en daardoor ook eerdere detectie mogelijk. Een ware win-win!”

Kunstmatige intelligentie
Om branden sneller te kunnen detecteren, wordt voor het eerst in Nederland gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. Hiervoor werkt Avy samen met het Nederlandse softwarebedrijf LIVEOP. Jan van de Poel, o.a. voorzitter van de Landelijke Vakgroep Geo, over LIVEOP: “Deze brandherkennings-software kan realtime en met grote nauwkeurigheid vaststellen of er op de beelden sprake is van brand of rookontwikkeling. Een eventuele brand kan hierdoor in een vroeger stadium worden gedetecteerd. Dit verkleint de kans op uitbreiding en de schade die hierdoor veroorzaakt wordt. Met andere woorden: hoe eerder we erbij zijn, hoe beter.”            

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *