Bezig met laden...

Logboek

EASA keurt eerste VR-simulator voor R22 goed - een test

EASA keurt eerste VR-simulator voor R22 goed - een test

EASA (European Union Aviation Safety Agency) heeft voor het eerst een virtual reality vluchtsimulator gecertificeerd. 

Deze VR (virtual reality) vluchtsimulator is gebouwd door het Zwitserse VRM en kreeg de certificatie op niveau FNPT II (Flight Navigation Procedures Trainer). Dit betekent dat je bij het verwerven van een PPL(H) licentie tot 5 uur trainingkrediet krijgt, en bij een CPL(H) 10 tot 20 uur trainingkrediet kunt krijgen (afhankelijk van het trainingsconcept).  

In de onderstaande video kun je iedere mogelijke procedure en vluchtprobleem meevolgen. Het magazine Vertical vroeg Claude Vuichard, president van de Vuichard Recovery Aviation Safety Foundation, om de nieuwe simulator uitgebreid te gaan testen, ook de moeilijkste vluchtproblemen. Je hoort en ziet het zelf, Vuichard is vol lof over deze simulator en adviseert iedere helikopterschool een dergelijk toestel op te nemen in de opleiding.

Wij hebben de video een paar maal bekeken en waren ook verbaast over het realisme van de VR-simulator. De combinatie van dit realisme en het ontbreken van enig risico voor piloot of helikopter zijn de perfecte ingrediënten om de gevaarlijke procedures te gaan instuderen in de simulator voor we deze in-flight gaan trainen. Een echte aanrader, we zoeken nog uit wat de prijs is voor deze nieuwe technologie. Je kunt hier de brochure met meer info over de VR simulator lezen.

Naast de Robinson R22 simulator werkt VRM ook een gecertificeerde Airbus H125 simulator waarbij het mogelijk zal zijn om ook het oppakken en vliegen met sling ladingen te simuleren. Er komt blijkbaar ook een VR-simulator voor de Leonardo AW09, de nieuwe naam voor de Kopter SH09. 

Naschrift 7 mei 2021: De prijs van een gecertificeerde VR-simulator in vergelijking met een conventionele vluchtsimulator is een grootorde van 1 to 13 voor een simulator op niveau FNPT II (Flight Navigation Procedures Trainer).

Naast onderstaande video kun je hier meer video's van VRM bekijken.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *