Bezig met laden...

Logboek

De digitale toren luidt het einde in van de klassieke verkeerstoren

De digitale toren luidt het einde in van de klassieke verkeerstoren

Het einde van de klassieke hoge verkeerstoren op een luchthaven komt dichterbij. Decennia lang reeds werken de luchtverkeersleiders van een vlieghaven vanuit een toren om een goed overzicht te hebben van het vliegveld en het vliegverkeer in goede banen te leiden. Daar komt in de toekomst verandering in: de digitale verkeerstoren!

In de digitale verkeerstoren zitten de luchtverkeersleiders niet meer in de hoge verkeerstoren op de luchthaven. Speciale masten met verschillende camera's op de luchthaven sturen haarscherpe beelden via glasvezelverbindingen door naar een controlezaal met reuzegrote schermen op een totaal andere locatie, weg van de luchthaven. De verschillende soorten camera's en zeer speciale software laten de verkeersleiders toe om in diverse weersomstandigheden en bij dag en bij nacht een beter beeld te vormen van de luchthaven dan vandaag het geval is vanop de klassieke verkeerstoren.

De eerste steen van de eerste digitale toren in België werd twee weken geleden gelegd in Namen. Daar komt de digitale toren voor de luchthavens van Charleroi en Luik. Volgens planning zal deze digitale toren vanaf 2026 operationeel zijn en kunnen de bestaande verkeerstorens op deze luchthavens dan buiten gebruik worden gesteld. Ook de meteorologen van de beide luchthavens zullen vanop deze digitale toren in Namen hun job doen.  

Later dit jaar wordt beslist waar de Vlaamse digitale toren zal worden ingepland. Deze zal dienst doen als verkeerstoren voor de Vlaamse regionale luchthavens Antwerpen, Oostende en Kortrijk. Dit betekent ook dat de luchthaven van Kortrijk een volledig gecontroleerd luchtruim gaat worden. Volgens de planning zal de Vlaamse digitale toren in gebruik worden genomen in de periode 2027-2028. Wanneer de digitale toren van Zaventem zal worden gebouwd is nog niet beslist.  

Bij Skyes in Steenokkerzeel staat het prototype van 'digitale toren' van Charleroi en Luik volledig operationeel opgesteld en bijgaande foto's zijn van deze proefopstelling waar ook de verkeersleiders hun opleiding zullen krijgen om vanaf dag 1 in hun nieuwe digitale toren volledig operationeel te zijn.  

De installatie van de digitale torens wordt uitgevoerd door het Zweedse bedrijf Saab Digital Air Traffic Solutions die pionier is in de digitale toren en reeds in 2006 startte met de uitrusting en het operationeel digitale verkeersmanagement van 4 regionale luchthavens in Zweden. Op basis van deze jarenlange operationele ervaring heeft Saab Digital deze zeer gesofisticeerde oplossing gebouwd - Saab Digital Sky - dewelke ook in België wordt geïnstalleerd. Saab Digital heeft intussen ook reeds een project lopen waarbij AI (Artificiële Intelligentie) de luchtverkeersleiders nog extra zal helpen.

Het kon niet uitblijven dat de digitale revolutie ook de verkeerstoren zou inpalmen en zoals Skyes CEO Johan Decuyper het formuleerde: "Een kwantumsprong inzake luchtverkeersveiligheid veroorzaken!"  

We wensen Skyes en zijn verkeersleiders veel succes met dit knap project!

Foto's © Helispot

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *