Bezig met laden...

Logboek

NATO lanceert project voor nieuwe generatie helikopters

NATO lanceert project voor nieuwe generatie helikopters

In de marge van de NAVO-bijeenkomst van ministers van Defensie op 16 juni hebben de ministers van Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk € 26,7 miljoen uitgetrokken om de toekomst van hun helikoptervloot te bepalen in het kader van NAVO's Next Generation Rotorcraft Capability (NGRC ) project. Voor Nederland werd de overeenkomst ondertekend door Minister van Defensie, Kasja Ollongren.

In samenwerking met de industrie beginnen de deelnemers met een schone lei om te onderzoeken hoe ze hun behoeften kunnen afstemmen op de nieuwste technologie op de markt, waarbij ze kijken naar opties zoals hybride en elektrische aandrijving, een systematische open systeemarchitectuur en de levering van radicaal verbeterde vliegeigenschappen.

Middelgrote multifunctionele helikopters hebben een breed scala aan civiele en militaire toepassingen, waaronder het vervoer van mensen en uitrusting, medische evacuatie, zoek- en reddingsacties. Veel van dit type helikopters dat momenteel door de geallieerden wordt gebruikt, zullen de komende jaren het einde van hun levenscyclus bereiken. De NGRC Concept Stage zal de basis vormen voor Bondgenoten om de volgende generatie van deze onmisbare werkpaarden te ontwikkelen en te trainen. De NATO Support and Procurement Agency (NSPA) zal namens de deelnemers de Concept Stage uitvoeren.

Info, video & foto © NATO

De ondertekening van de concept fase is de effectieve start van dit belangrijk project dat in de vervanging moet voorzien van meer dan 1.000 helikopters vanaf 2035. Een brute schatting leert dat dit project niet minder dan €35 miljard waard is (plus 25 jaar naverkoop) en zoals steeds bij dergelijke bedragen zal naast het puur technisch militaire aspect ook politiek en economisch een aardig robbertje worden gediscussieerd. 

NSPA heeft reeds een voorstel van specificaties gemaakt dat in de concept fase verder zal worden uitgewerkt. Dit zijn de voornaamste voorlopige specificaties:

 • bemand en onbemand kunnen vliegen
 • modulaire open systemen (MOSA) om snel upgrades en nieuwe of specifieke mogelijkheden te integreren
 • beschikbaarheid: minimaal 75% (vandaag is de beschikbaarheid van sommige helikopters minder dan 50%)
 • maximale kost per stuk: €35 miljoen 
 • kost per vlieguur: best €5.000 maar maximaal €10.000 (vandaag kost een NH90 meer dan €25.000 per vlieguur)
 • 4.000 kg totale liftkracht en minimaal 2.500 kg interne payload
 • range >900NM 
 • kruissnelheid: doel 220 kts (407 km/u)
 • snel aanpasbaar naar: SPO (special operations), ASW (anti submarine warfare), ASuW (anti surface warfare), SAR (search & rescue), MEDEVAC (medical evacuation) zodat hiervoor geen aparte versies moeten worden gebouwd
 • minimaal 5 uur vliegen zonder bijtanken
 • MTOW: 10 tot 17 ton
 • voetprint niet groter dan de NH90 of AW101 Merlin

Dit is zonder twijfel het belangrijkste Europese helikopterproject ooit. Dubbel zo groot als het NH-90 project, welke zeker geen succes werd voor Airbus en Leonardo. Hoe dit nieuwe project zal verlopen is nu nog koffiedik kijken maar we mogen aannemen dat de NSPA lessen heeft getrokken uit de problemen van het NH90 project.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...   

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *