Bezig met laden...

Logboek

EU start weer nieuw militair helikopterproject: NGMH

EU start weer nieuw militair helikopterproject: NGMH

In het kader van PESCO (Permanent Structured Cooperation) van de Europese Unie is op 23 mei 2023 een nieuw helikopterproject NGMH (Next Generation Medium Helicopter) goedgekeurd en opgestart. PESCO werd opgericht om de militaire samenwerking tussen de EU-lidstaten te bevorderen.

Het project heeft tot doel om een platform te creëren dat voldoet aan de operationele behoeften bij zowel het upgraden van de bestaande vloot (bijvoorbeeld NH90) als voor de volgende generatie Europese helikopters ENGR (European Next Generation Rotorcraft), waarbij de behoeften en tijdschema's van de EU-landen voor toekomstige capaciteiten worden geharmoniseerd.

De NGMH voegt hieraan toe dat de door het EDA (European Defense Agency) verstrekte informatie "de beschikbaarheid en geschiktheid van de EU-helikoptervloot tot 2040 en de voorbereiding van de volgende generatie Europese helikopters zal garanderen, inclusief het vermogen om conflicten met hoge intensiteit te weerstaan."

De EDA-referentie vermeldt expliciet het ENGRT-programma, een ander project onder gezamenlijke leiding van Airbus Helicopters en Leonardo en gefinancierd door het Europees Defensiefonds om technologieën en operationele concepten voor toekomstige Europese militaire helikopters te ontwikkelen. 

NGMH is een van de 11 initiatieven die zijn goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie voor Pesco. Het NGMH-project gaat dit jaar van start onder leiding van Frankrijk en met deelname van Italië, Finland en Spanje.

 

Overzicht van alle helikopterprogramma's

Na al de aankondigingen rond nieuwe helikopterprogramma's is het stilaan tijd om eens een overzicht te maken. Het is duidelijk dat de EU, de VS, en landen met helikopterindustrie pogen om een deel van de grotere koek, die ontstaan is door de extra budgetten naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne, binnen te halen. Of dit met deze wildgroei van overlappende projecten zal lukken is ons niet duidelijk. 

 • NGRC: het NATO Next Generation Rotorcraft Capability project, waarbij de Defensieministers van Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk € 26,7 miljoen hebben uitgetrokken om de toekomst van hun helikoptervloot te bepalen. Bedoeling is hier de vervanging van meer dan 1.000 helikopters vanaf 2035 te bepalen. Een brute schatting leert dat dit project niet minder dan €35 miljard waard is (plus 25 jaar naverkoopdiensten).
 • FRCAPA: Future Rotorcraft Concept Analysis Project Arrangement, een bilateraal project waarbij de US Army met verschillende NATO-landen, waaronder Nederland en de UK, informatie wil uitwisselen over het Amerikaanse FVL (Future Vertical Lift), een project dat met FLRAA (Future Long-Range Assault Aircraft) reeds de Bell Valor V-280 heeft geselecteerd en waarbij FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft) in de selectie stadium bevindt.
 • ENGRT: Next Generation Rotorcraft Technologies Project zal volgende aspecten onderzoeken en voorbereiden:
  • Analyse van de toekomstige noden voor militaire helikopters
  • Welke mogelijkheden en voorzieningen zijn er nodig in de toekomstige militaire helikopters?
  • Alternatieve militaire VTOL-platformen
  • Vluchtsimulators
  • Het opstellen van een roadmap voor de technologie voor militaire helikopters van de toekomst met strategie voor een modulaire fabricatie, met een analyse van de operationele levenscyclus en met verschillende concepten voor MRO (maintenance, repair & overhaul).
 • NGMH: Next Generation Medium Helicopter heeft tot doel een platform te creëren dat voldoet aan de operationele behoeften bij zowel het upgraden van de bestaande vloot (bijvoorbeeld NH90) als voor de volgende generatie Europese helikopters ENGR (European Next Generation Rotorcraft), waarbij de behoeften en tijdschema's van de EU-landen voor toekomstige capaciteiten worden geharmoniseerd.

Dit zijn allemaal projecten binnen de Westerse defensie en eerlijk gezegd onbegrijpelijk dat deze naast elkaar bestaan terwijl ze allemaal hetzelfde voor ogen hebben. Misschien moeten ze dan maar een extra project opstarten om alles te coördineren...of hoe we met miljoenen van de belastingbetaler spelen. 

Foto © Tom Buysse 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *