Bezig met laden...

Logboek

Helikopteroefening Falcon Autumn na drie weken afgelopen

Helikopteroefening Falcon Autumn na drie weken afgelopen

Helikopters uit gastland Nederland, Polen en de Verenigde Staten, in het totaal 37, hebben afgelopen vrijdag in Vredepeel (NL) de oefening Falcon Autumn afgerond na het succesvol testen en toepassen van gecombineerde tactieken, technieken en procedures bij het uitvoeren van gezamenlijke luchtmobiele operaties.

“Tijdens Falcon Autumn 2022 hebben het DHC (Defensie Helikopter Commando) en de staf van de 11e Luchtmobiele Brigade eensgezind samengewerkt met onze collega's van het Poolse 1e Luchtcavaleriebataljon en het Amerikaanse 12e Combat Aviation bataljon. Het scenario tijdens de oefening was opgebouwd rond een gesimuleerde aanroeping van NAVO-artikel V, waarbij het principe van collectieve verdediging werd toegepast, dat de kern vormt van het Trans-Atlantisch Bondgenootschap', zei luitenant-kolonel Roy Hemmelder, Commander Air Task Force tijdens Falcon Autumn.

Nederland bracht zijn NH-90 maritieme helikopters, AH-64D Apache aanvalshelikopters, CH-47F Chinook en AS-532 Cougar transporthelikopters naar de oefening om naast de Poolse luchtmacht Mi-8 helikopters en UH-60 BlackHawks, Apaches en Chinooks van het Amerikaanse 12e Combat Aviation Bataljon operaties te vliegen. Nauwe samenwerking tussen de drie naties maakte gecombineerde multi-domein actie mogelijk over het hele spectrum van luchtmobiele missies. 

Week drie, de laatste week van de jaarlijkse oefening Falcon Autumn stond in het teken van het uitvoeren van complexe luchtaanval-operaties op de kust tussen Amsterdam en Rotterdam. Luchtaanval-operaties kunnen tot doel hebben een bruggenhoofd te vestigen en behoren tot de basisvaardigheden van luchtmobiele troepen. Met een combinatie van vuurkracht, snelheid en verrassing worden aanvals- en transporthelikopters ingezet om infanterietroepen in de lucht af te zetten, bijvoorbeeld om extractie- of reddingsmissies voor eigen troepen voor te bereiden.

“Ik was onder de indruk van de eenheid van inzet die we allemaal hebben getoond en van de verscheidenheid aan kansen die we hebben benut tijdens deze multinationale oefening”, aldus luitenant-kolonel Hemmelder. “Kansen die onze banden versterken, de interoperabiliteit verbeteren en de gecombineerde effectiviteit vergroten in een complexe missieomgeving. Uiteindelijk stelt deze oefening ons als NAVO-bondgenoten in staat om sneller en effectiever te reageren wanneer er een beroep op ons wordt gedaan om onze veiligheid en waarden te beschermen”, concludeerde hij.

Met deze is een zeer succesvolle Falcon Autumn in Nederland afgerond en mochten we een indrukwekkende demonstratie zien van niet minder dan 37 militaire helikopters daarbij alle types van de Nederlandse DHC. De legereenheden toonden aan dat ze klaar zijn voor NAVO inzet.  

Deze oefening was meteen ook de laatste voor Air Commodore Robert Adang, commandant van het DHC. Hij krijgt op het Ministerie van Defensie een nieuwe job, als directeur Materieel Leefomgeving Vastgoed en Duurzaamheid. 

Foto's en video ©: Defensie NL

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *