Bezig met laden...

Logboek

75 jaar geleden vloog de Piasecki HRP-1 zijn maidenvlucht, de voorganger van de Chinook.

75 jaar geleden vloog de Piasecki HRP-1 zijn maidenvlucht, de voorganger van de Chinook.

De allereerste succesvolle tandemhelikopter, de Piasecki HRP-1 maakte op 7 maart 1945 zijn eerste vlucht in Morton in de Amerikaanse staat Pennsylvanie. Het zou het begin zijn van de ontwikkeling van de 'vliegende banaan' en de verre voorganger van de Chinook familie.

Het toestel kreeg eerst de naam 'Dogship' en was ontwikkeld op vraag van de Amerikaanse marine. Het was een nieuwe tandemhelikopter met vast landingsgestel en aangedreven door een Pratt & Whitney R-1340-AN-1 motor. Om zeker te zijn dat de twee rotoren elkaar niet zouden raken werden deze op een verschillende hoogte gebouwd op basis van een patent van Drago Jovanovich. 

Van de  HRP-1 helikopter werden uiteindelijk 28 stuks gebouwd. In 1948 kwam een update, de HRP-2, met een volledig lichtmetalen body, maar werd geen succes want slecht 5 stuks van het type werden gebouwd. In 1949 kwam een nieuwe upgrade, de H-21 werd aan het leger voorgesteld en deze werd een groot succes. Er kwamen 17 versies van dit model, deze werden ingezet voor zowel militaire als civiele missies. Ze kregen de naam van 'Flying Banana'. 

Het toestel was een ontwerp van Frank Piasecki toen de eigenaar van Piasecki Helicopter. De onderneming werd na een overname de naam Vertol. Vertol werd in 1960 door Boeing gekocht en hernoemd als Boeing Vertol. Toen de Vertol stilaan vergeten was in 1987 kreeg de onderneming de naam Boeing Helicopter Division. Vandaag is het Boeing Rotorcraft Systems, de Vertical Lift divisie van Boeing Defense, Space & Security. Vandaag de dag bouwt Boeing de CH-47 Chinook helikopers. We mogen gerust zeggen dat Piasecki de technologie van de Chinook heeft ontworpen. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *