Bezig met laden...

Logboek

Uber verkoopt zijn Uber Elevate afdeling aan Joby Aviation

Uber verkoopt zijn Uber Elevate afdeling aan Joby Aviation

Uber Elevate, de dochtermaatschappij van Uber, die een paar jaar geleden voorspelde dat het tegen 2023 stedelijke taxibedrijven met eVTOL's zou uitbaten, is door Uber verkocht aan Joby Aviation.   

De acquisitie van Uber Elevate door Joby Aviation maakt deel uit van een deal waarbij Uber op zijn beurt $75 miljoen investeert in Joby.  Uber had in januari 2020 reeds $50 miljoen in Joby Aviation geïnvesteerd. In Joby Aviation is na deze deal in het totaal reeds $820 miljoen geïnvesteerd. Grootaandeelhouder is Toyota die reeds $590 miljoen in Joby Aviation heeft geïnvesteerd. 

Het verlieslatende Uber plooit zich nu terug op zijn core-business en tracht zo snel mogelijk uit de verliezen te geraken. Toch houden ze de luchttaxi's door deze deal binnen handbereik. Joby Aviation was de eerste die Uber Elevate ervan overtuigde dat ze tegen 2023 een gecertificeerde eVTOL zouden hebben om als vliegende stadstaxi in te zetten. Eerder heeft Uber zijn afdeling zelfrijdende elektrische auto's en zijn afdeling Uber Freight van de hand gedaan.

Naast Joby Aviation waren ook Hyundai, Jaunt Air Mobility, Boeing, Bell, Embraer, Pipestrel en Karem Aircraft nauw betrokken bij het Uber Elevate project. Hoe deze bedrijven zullen reageren op deze deal is nog af te wachten. Pipestrel had reeds in juni aangekondigd om haar activiteiten rond Uber Elevate op een laag pitje te zetten.

Joby Aviation heeft reeds een certificatiedossier lopen bij de FAA en bevestigde publiekelijk dat het tegen 2023 commerciële operatie's zal kunnen uitvoeren met haar gecertificeerde Joby eVTOL.

Een paar specificaties van de Joby eVTOL:

  • volledige elektrische VTOL (vertical take off & landing)
  • 6 elektrische motors drijven verstelbare rotors aan (tiltrotors)
  • radius: 230 km
  • snelheid: max 300 km/u
  • capaciteit: 1 pilot en 4 passagiers 
    • in een verdere fase plant Jody een autonome uitvoering zonder piloot
Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *