Bezig met laden...

Logboek

Basis van NL-helikopterdetachement in Irak krijgt vorm

Basis van NL-helikopterdetachement in Irak krijgt vorm

Op Al Asad Airbase in Irak is begonnen met de bouw van het onderkomen voor het helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht. Dat wordt vanaf mei ingezet voor de NAVO-missie in Irak (NMI). Als eerste zet een genietaakteam van de landmacht nu een speciale tent op voor de Chinook-transporthelikopters.

Het gaat om een zogeheten sun-shade-sheltertent. Deze moet de helikopters beschermen tegen alle mogelijke (weers)omstandigheden. Het genietaakteam verwacht zo’n 3 weken bezig te zijn met het opzetten van de tent. Zij zijn inmiddels begonnen met de aanleg van de grondplaten.

Zodra de tent op zijn plek staat, worden ook de andere faciliteiten aangelegd. Zo moeten ook werklocaties worden opgebouwd en komt er een slaapplek voor het 120 man tellende helikopterdetachement. De genisten kunnen daar vast voorbereidingen voor treffen, mochten zij tijd over hebben.

Antonov 124
Het team kwam vorige week aan op de Irakese vliegbasis. De mannen zijn ingevlogen met een Antonov 124, het grootste transportvliegtuig ter wereld. Aan boord waren namelijk ook onderdelen van 12 meter lang, die niet in een regulier transportvliegtuig passen. De genisten spraken dan ook van een speciale ervaring. Op 9 februari landde een tweede Antonov in Irak met een tweede groep genisten en de laatste spullen.

Helikopterbemanningen
Ondertussen zitten de bemanningen van de Chinooks vol in de voorbereiding op hun uitzending. Zij maken momenteel vanaf hun thuisbasis Gilze-Rijen de nodige vlieguren in binnen- en buitenland. Alle leden van het detachement zijn voorzien van extra uitrusting en volgen missiegerichte trainingen.

Naast dit detachement levert Defensie ook de commandant van de NMI met een aantal stafofficieren. Daarnaast gaat er een logistieke eenheid naar Irak. Verder is er al sinds januari een force protection-eenheid actief. Die bestaat uit militairen van de luchtmobiele brigade.

Bevoorrading en verplaatsing
De 3 Chinook CH-47F transporthelikopters die Nederland inzet zijn in eerste instantie beschikbaar voor NMI. Het helikopterdetachement wordt ingezet voor onder meer bevoorrading van eenheden en verplaatsing van adviseurs, eenheden en materieel. Wanneer ze hiervoor niet nodig zijn, kunnen ze ook opdrachten uitvoeren voor Operation Inherent Resolve (OIR).

Foto's & tekst © Defensie NL

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *