Bezig met laden...

Logboek

Guimbal laat zich uit over het incident met de G2 Cabri in de UK

Guimbal laat zich uit over het incident met de G2 Cabri in de UK

Naar aanleiding van een recent incident met de eerste Guimbal G2 Cabri in de UK, heeft de fabrikant Helicopteres Guimbal via Helihub een pressrelease uitgestuurd.

"Wij vinden het triest dat we moeten aankondigen dat twee dagen nadat de Engelse CAA het Certificate of Airworththiness heeft verleend aan de Cabri 2, het toestel in een ongeval betrokken was. Dit inicident zal de presentatie van het toestel met enige weken vertragen in de UK.

Cotswold Helicopter Centre is de exclusive Guimbal distributeur in de UK en hun eerste toestel – geregistereed onder de call-sign G-UIMB – was gelevered een maand geleden gedurende de Helitech Show, waar het op zeer veel interesse kon rekenen.

Het toestel deed een demo-vlucht met een net-gekwalificeerde instructeur toen het een harde landing heeft gemaakt. Beide inzittenden konden het toestel verlaten zonder verwondingen.

(Noot van de redaktie: de UK CAA heeft een eerste onderzoek gedaan en rapporteerde: UK Reportable Accident: In hover practice, the a/c appeared to lose power, rotate backwards and then dropped to the ground. Two POB, no injuries. Subject to AAIB AARF investigation. Landing gear, one rotor blade and tail boom damaged )

De schade aan het toestel is beperkt; schade aan staart en landinggestel. De bladen en de overbrenging hadden geen schade van de harde landing die gebeurde in een snelle yaw beweging. De reden van het ongeval is de beperkte ervaring die de piloot had met de Fenestron staartrotor-mechanisme en het feit dat de Guimbal Cabri 2 een rechtsdraaiende hoofdrotor heeft.

(Noot van de redaktie: de Amerikaanse helikopters - bijvoorbeeld Robinson R22 en R44 hebben een linksdraaiende hoofdrotor wat een aangepast voetenwerk noodzaakt. Wisselen tussen Amerikaanse en Europese toestellen kan tot verwarring leiden bij piloten en verkeerde reactie's bij specifieke situaties. Blijkbaar was men hier een hover demonstratie aan het geven; dit vereist zeer veel en precies voetenwerk.)

Het incident zal verder worden onderzocht. In de aanvang van de jaren negentig hebben Eurocopter en de Britse Royal Navy reeds een reeks testvluchten gemaakt om de oorzaak op te sporen van gelijkaardige incidenten bij de Gazelle. Ook toen werd het Fenestron concept zeer zorgvuldig onderzocht.

Uit deze testen bleek dat de Fenestron vrij was van LTE (loss of tail rotor efficiency), en altijd een hoge flexibiliteit behield. Een andere bevinding was dat de specifieke karakteristieken van de "afgedekte" staartrotor meer pedaalwerk vereisen dan de conventionele staartrotoren; maar tegelijkertijd 50% meer controleerbaarheid hebben. Eurocopter (die de Fenestron inzetten bij veel van zijn helikopters), heeft een aantal Service Letters geschreven om het probleem aan te pakken. Het relatief aantal incidenten met Fenestron is beduidend lager dan met de conventionele staartrotor.

Ook wij van Guimbal zullen een Service Letter uitgeven om nieuwe piloten - en vooral deze met veel ervaring op linksdraaiende hoofdrotoren - beter te informeren. Wij zullen ook samen met Cotswold Helicopter Centre de training van de Guimbal Cabri 2 aanpassen aan deze speciefieke eigenschappen en ervaringen.

De Cabri is positief getest met yaw snelheden boven de 180* per seconde en bij windsnelheden van 50 kts uit iedere richting.

Met meer dan 5000 vluchturen in de voorbije jaren heeft de Cabri zich reeds bewezen wat betreft veiligheid door zijn rotor met hoge inertie (3 bladen), door zijn vernieuwende zetels en door de crashbestendigheid van de brandstoftank.

De eerste Britse Cabri zal snel weer vliegen en we zijn ervan overtuigd dat Cotswold Helicopter Centre en zijn instructeurs de Cabri een bloeiende toekomst zullen bieden."

Tot zover het persbericht van Guimbal naar aanleiding van het incident in de UK. Over het incident in Nederland met de eerste Cabri 2 was er geen informatie te vinden. Gelukkig waren er ook daar geen dodelijke slachtoffers.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *