Bezig met laden...

Logboek

Trump wil Europese helikopters zwaarder belasten

Trump wil Europese helikopters zwaarder belasten

De handelsoorlog tussen de US en de Europese Unie krijgt er weer een nieuwe episode bij. 

De "Office of the US Trade Representative" heeft door haar General Counsel, Stephen Vaughn, een voorlopig document laten publiceren met een lijst Europese producten waarop importheffingen zullen worden toegepast. Deze importheffingen zijn het gevolg van een uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie WTO in het zogenaamde "Large Civil Aircraft Dispute" tussen Europa en de US. Overigens heeft de Europese Unie intussen ook een geding aangespannen bij de WTO voor ongeoorloofde staatssteun aan Boeing.

De WTO heeft reeds in 2011 geoordeeld dat Europa ongeoorloofde steun heeft gegeven aan Airbus en meer recenter oordeelde de WTO dat de huidige speciale leningen aan Airbus (in verband met de 'Large Civil Aircraft') ook niet toelaatbaar zijn. De WTO moet zich nu uitspreken of de door de 'Office of US Trade Representative' voorgestelde importheffingen in overeenstemming zijn met haar besluiten. Een beslissing van de WTO hierover is verwacht tegen de zomer van 2019.  

Deze voorlopige lijst van Europese goederen is omvangrijk en voor ons belangrijk omdat helikopters en vliegtuigen belast worden door deze importheffingen. Vooral Airbus is door deze opsomming sterk geviseerd omdat naast de helikopters en de vliegtuigen ook separate onderdelen worden getroffen door deze heffingen.

Airbus heeft in de US bijvoorbeeld helikopterfabrieken in Grand Prairie, Texas en een in Columbus, Mississippi maar het is wel zo dat bepaalde onderdelen en subassemblages uit Europa worden ingevoerd om in de US te worden geassembleerd tot een helikopter. Ook op die onderdelen zijn de importheffingen van toepassing. Om te vermijden dat de US Army zou getroffen worden door deze maatregel, blijven alle militaire toestellen vrijgesteld van deze heffingen. In het totaal heeft Airbus 3.200 medewerkers in de US.

Waarnemers stellen dat de publicatie van deze lijst nu geen toeval is. De Amerikanen met Trump op kop willen nu het veelgeplaagde Boeing verdedigen en daarin past een strategie om de Airbus vliegtuigen en helikopters duurder te maken in de US en onrust te zaaien in komende aanbiedingen. 

Toen Trump in April 2018 importheffingen voor Chinese producten voorstelde, stonden de helikopters ook hoog op de lijst. Velen vroegen zich toen af welke Chinese helikopters naar Amerika zouden worden geexporteerd. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *