Bezig met laden...

Logboek

NHIndustries & Airbus doen laatste poging om Noorse NH90-deal te redden

NHIndustries & Airbus doen laatste poging om Noorse NH90-deal te redden

NHIndustries CEO, Axel Aloccio, heeft samen met fabrikant Airbus Helicopters een nieuw voorstel uitgewerkt om de Noorse NH90-deal uit het slop te redden. NHIndustries is de joint venture tussen Airbus Helicopters (62,5%), Leonardo (32%) en Fokker (5,5%) die het Europese project NH90 van de ontwikkeling tot de fabricatie begeleid.  

Aloccio heeft vorige week het voorstel overgemaakt aan de Noorse Defensieminister, Bjørn Arild Gram, die met een weinig zeggend statement heeft gereageerd. Noorwegen is beducht om in deze zaak juridische fouten te maken die hun rechten zouden aantasten als deze zaak later voor de rechtbank zal komen. Het heeft alleen het reeds bekende standpunt van de Noorse Defensie bevestigd. Eerder had NHI reeds voorgesteld om de problemen met de geleverde NH90 helikopters gratis op te lossen.

NHIndustries geeft toe dat ze samen met de Noren in een trieste situatie zijn beland maar blijven ervan overtuigd dat de bestaande NH90 helikopters nog steeds operationeel en financieel de beste oplossing zijn. In de intussen publiek gemaakte brief zouden de Noorse strijdkrachten snel 14 operationele NH90 helikopters hebben en daarbij 20 helikopters voor de Noorse SOF (Special Operations Force) en het landleger. Alles samen voor een prijskaartje van NOK 9,1 miljard (€ 770 miljoen). 

CEO Aloccio stelt dat een alternatieve oplossing voor het NHindustries voorstel zeer lang zal duren, tijdelijk geen helikopters in de lucht zal hebben en zowat NOK 35 miljard (€ 2,97 miljard) zal kosten omdat alles nieuw moet worden aangekocht. Dit betekent aldus NHI dat de Noorse belastingbetaler NOK 25 miljard (€ 2,12 miljard) meer zal moeten ophoesten.

De bal ligt nu in het kamp van de Noorse Defensie maar het is weinig waarschijnlijk dat deze plotsklaps het geweer van schouder zal veranderen. De aantijgingen naar de onbeschikbaarheid en capaciteiten van de NH90 waren dermate dat het accepteren van de NH90 nu zou leiden tot een groot gezichtsverlies voor de Noorse Defensie. Nu ook Zweden, Australië en België besloten om deels vervroegd hun NH90 helikopters uit dienst te nemen om vergelijkbare redenen is het onwaarschijnlijk dat Noorwegen nu een andere beslissing zal nemen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...     

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *