Bezig met laden...

Logboek

Ongevalsrapport van crash JetRanger F-HGJL (voorheen OO-VWE) met 2 doden

Ongevalsrapport van crash JetRanger F-HGJL (voorheen OO-VWE) met 2 doden

De Bell JetRanger 206 III met call-sign OO-VWE was van 28 mei 1990 tot 20 september 2017 ingeschreven in het Belgisch register op naam van Equinox. Tussen 1978 en 1990 vloog het toestel als G-BGGX, G-FLCH en G-NATO in de UK. 

Het toestel werd eind september 2017 verkocht naar Frans Guyana en vloog daar voor Pilot Air Aviation als F-HGJL. 

Op 2 mei 2018, minder dan 8 maand na aankomst op Frans Guyana, vloog de JetRanger van de luchthaven Cayenne Felix Eboué naar een goudmijn bij Regina. Omstreeks 13:51u LT boven het dichte oerwoud en in mistige weersomstandigheden ging het mis en crashte de helikopter.

Het helikopterwrak werd na lang zoeken ongeveer vijf uur later gelokaliseerd in de jungle tussen Montagne Soufflet en Montagne Cheveau (ongeveer 33 NM op de 219° radiaal van CYR). De piloot en een van de passagiers stierven, de tweede passagier, ernstig gewond, werd per helikopter geëvacueerd naar het Cayenne-ziekenhuis.

 

De Franse onderzoekscel voor luchtvaartongevallen, BEA, heeft nu zijn rapport over deze crash gepubliceerd.

Het onderzoeksrapport bracht de volgende punten aan het licht:

 • slechte weersomstandigheden (regenseizoen) met een laag regenachtig wolkendek en gevaarlijk door het heuvelachtig parcours
 • piloot met CPL(H) met beperkte ervaring:
  • 234 vlieguren totaal
  • 109 vlieguren als PIC (pilot in command)
  • 14 vlieguren met JetRanger waarvan 12 als PIC 
  • rating JetRanger bekomen op 27 april 2018 slechts vijf dagen voor de crash 
  • niet in het bezit van een IR (instrument rating)
 • geen technische problemen met het toestel en volgens de documenten onderhouden conform de richtlijnen van Bell
 • crash is gebeurt op een plaats met turbulentie en waar de weersomstandigheden de zichtbaarheid beperkten (IMC) met een helikopter die niet uitgerust was met ruitenwissers om de motregen te verwijderen en niet IFR uitgerust was.
 • de piloot is de controle over de helikopter verloren en heeft zo de crash veroorzaakt
 • de piloot vloog een commerciële taxivlucht zonder dat hijzelf en het toestel binnen een AOC opereerde.
 • het volledig ongevalsrapport kun je hier nalezen

 

Conclusie van de BEA:

De piloot maakte een passagiersvlucht toen de meteorologische omstandigheden de volledige voltooiing van de vlucht onder zichtvliegomstandigheden niet garanderen. Uit het onderzoek is niet gebleken of de piloot voor de vlucht op de hoogte was van de weersomstandigheden.

Het is mogelijk dat de piloot de risico's van zichtvluchten bij slechte weersomstandigheden heeft onderschat. Deze onderschatting kan te maken hebben met de geringe ervaring van de piloot als PIC. 

Tijdens de vlucht werd de piloot geconfronteerd met een situatie waarin hij mogelijk hevige turbulentie heeft ondervonden en/of externe visuele referenties heeft verloren en de helikopter niet onder controle heeft kunnen houden. Het gebrek aan totale pilootervaring, in bijzonder wat betreft het type, heeft mogelijk bijgedragen aan dit verlies van controle.

 

Foto's credit: BEA

 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *