Bezig met laden...

Logboek

Einde van een era: Belgische Seakings vertrokken naar Historic Helicopters in de UK

Einde van een era: Belgische Seakings vertrokken naar Historic Helicopters in de UK

Einde van een era...

Zoals eerder aangekondigd zijn gisterenmiddag de laatste twee Seakings van de Belgische Luchtmacht vertrokken naar hun laatste bestemming: Historic Helicopters in de UK. 

Onder een grijze hemel vertrokken gisteren iets na de middag de twee Seakings met registratie OO-SEE (de oude RS-02) en de OO-KNG (de oude RS-04) vanop de luchtmachtbasis van Koksijdenaar hun nieuwe basis in de UK. Nadat ze de vorige dagen reeds een testvlucht hadden gemaakt waren de twee Seakings als weleer klaar voor een tweede leven. Voor de ferry-flight naar de UK kregen ze een speciale Permit To Fly van de Belgische luchtvaartautoriteit DGLV.

De Britse charity, Historic Helicopters, heeft met de steun van Brecht Vandecasteele, oud flight engineer op de Seaking, vorig jaar de bieding gewonnen voor de laatste twee Westland Seakings van de Belgische luchtmacht. De prachtig geconserveerde en nu weer operationele helikopters hebben nu hun basis in de UK waar Historic Helicopters zijn basis heeft nabij Chard in het graafschap Somerset, waar trouwens ook de fabriek van Westland gevestigd is. Ze werden daar ooit gebouwd en het is nu een beetje thuiskomen voor de beide Seakings.

Om de beide helikopters weer in optimale conditie te brengen hebben een gans team vrijwilligers maar liefst 450 manuren aan de toestellen gewerkt. Bijna drie jaar stilstand maar toch konden de toestellen gisteren een perfecte en veilige vlucht naar Yeovil UK afwerken. 

En met een beetje geluk kan een van deze  Seakings in de toekomst zijn opwachting maken op een toekomstig vluchtvaartevenement of airshow in de Benelux.

Bye, bye Seakings

 

 

 

 

 

 

 

Foto & video credits: Historic Helicopters - Belgian Air Force

 

Update 21 oktober 2021

Na een veilige vlucht van Koksijde naar de UK (zie bovenstaand vliegplan) zijn de beide Seakings eerst geland op i Yeovil bij de Westland (nu Leonardo) fabriek.

Meer dan 45 jaar geleden werden beide Seakings hier in deze fabriek gebouwd en vertrokken ze naar België. Leonardo heeft een foto (zie links) vrijgegeven van de twee Seakings en hun bemanning gisteren op de tarmac van Westland in Yeovil.

Na een kort intermezzo zijn de twee Seakings 15 km verder naar Chard gevlogen waar Historic Helicopters gebaseerd is en waar de beide Seakings vanaf nu gebaseerd zijn.

Foto credits: Leonardo Helicopters UK

 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *