Bezig met laden...

Logboek

Honeywell start testen met 'next-generation' T55 turbine voor de Chinook

Honeywell start testen met 'next-generation' T55 turbine voor de Chinook

Honeywell begint met het testen van de volgende generatie T55-motor voor Chinook-helikopters van het Amerikaanse leger.

Het CRADA-programma (Cooperative Research and Development Agreement) en het testen van de T55-714C-motor zijn gepland over een periode van twee jaar om de voordelen en de eenvoudige integratie van de nieuwe motorvariant op het Chinook-platform te valideren. Dit zal het Amerikaanse leger in staat stellen de capaciteiten van de nieuwe generatie Honeywell T55's te evalueren .

Het testen van de eerste T55-GA-714C-motor werd in november 2021 met gestart in Honeywell's Phoenix- testfaciliteiten om het ontwerp te verifiëren en de prestatiebenchmark vast te stellen ter voorbereiding van de motorinstallatie op de testhelikopter. Dit is een essentiële stap voor het Amerikaanse leger om de nieuwe T55-GA-714C-motorcapaciteit voor zijn nieuwste CH-47 Chinook-helikopters te testen. Tot op heden is de motor getest door middel van maximaal continu vermogen, waarbij de mechanische werking werd aangetoond en belangrijke prestatiegegevens werden verzameld. Er zijn nu aanvullende tests gepland met aanzienlijk hogere vermogens.

Met 6.000 pk is de verbeterde motor van Honeywell 23% krachtiger en verbruikt hij 8% minder brandstof dan de huidige T55, zelfs in de meest veeleisende bedrijfsomstandigheden. Nieuwe aanpassingen maken de volgende generatie T55 ook gemakkelijker te onderhouden met lagere bedrijfskosten.

Omdat de motor is gebaseerd op de huidige T55-versie, zijn slechts minimale aanpassingen aan de Chinook nodig. De nieuwe T55 gebruikt dezelfde inlaat-, uitlaat- en motorcascomontages. 

Honeywell leverde in 1961 voor het eerst de T55-motor aan het Amerikaanse leger met een vermogen van 2.200 pk op de CH-47A Chinook-helikopter. Sinds die tijd is het vermogen van de motor bijna verdrievoudigd tot 6.000 pk. Elke prestatieverbetering van de T55 gaat gepaard met een lager brandstofverbruik, een grotere betrouwbaarheid en minder onderhoudsuren. Meer dan 900 CH-47-helikopters worden tegenwoordig door verschillende legers over de hele wereld ingezet. In het totaal werden reeds 6.000 T55 turbines gebouwd die samen 12 miljoen vlieguren hebben in de Boeing Chinook helikopters.

Vergelijking Honeywell’s nieuwe generatie T55-714C met de huidige T55-714A

  • 22% meer vermogen
  • 8% minder brandstofverbruik
  • 25% verbetering in betrouwbaarheid, 40% langere levensduur van de compressor
  • 110% verbetering in bereik bij 16.000 pond
  • 16% meer maximum nuttige lading
  • 27% minder onderdelen
Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *