Bezig met laden...

Logboek

Yoshine bouwt een vijfpersoon diesel electrische coaxiale helikopter

Yoshine bouwt een vijfpersoon diesel electrische coaxiale helikopter

Het is heel lang geleden dat we iets hoorden van Yoshine Helicopter Company; nu kregen we een press release van het bedrijf.

De Taiwanese helikopterbouwer komt nu met een vrij innoverende ontwikkeling:  een nieuwe vijfzitter diesel electrische coaxiale helikopter: de COAX-500.

De COAX-500 is een vijfzitter coaxiale helikopter met een CDS (Coaxial Drive System) met boven- en onderrotor maar zonder staartrotor. De CDS elimineert de krachten die veroorzaakt zijn door het opereren met een enkele rotor en die een staartrotor nodig maken.

Een helikopter met CDS heeft geen staartrotor nodig en kan daardoor ongeveer 20% meer, zijnde dn 100% van het motorvermogen aanwenden om te vliegen.

De COAX-500 in zijn finale versie zal zes rotorbladen hebben (drie voor de boven en drie voor de onderste rotor); door de CDS is het makkelijker en veiliger vliegen met een coaxiale helikopter. Het risico om je staartrotor te verliezen en tollende te crashen heb je niet. 

De nieuwe COAX-500 heeft een hybride diesel electrisch power system. Opstijgen en landen kunnen op met veel minder geluidsoverlast gebeuren met het electrisch systeem, vliegen dan weer gebeurt met de vijfcylinder 2,2 liter diesel-pistonmotor. Deze motor heeft een vermogen van 330 hp (264kW) en zowel met diesel, kerosene, JP1, JP4 als JetA1 gevoed worden.

Met een verbruik van 32 liter per uur en een standaard tank van 320 liter kan de COAX-500 zo'n 10 uur vliegen of zowt 2.000 kilometer afleggen met een kruissnelheid van 115 knots. De COAX-500 is dan ook aanzien als de meest economische vijfzitter helikopter met vrij goede eigenschappen. De nieuwe helikopter kan worden uitgerust met een autopilot systeem.

Eerste leveringen zijn voorzien begin 2018. Wij blijven dit verder uitzoeken en berichten jullie waar het toestel gecertificeerd is wat de prijs van deze vijfzitter zal zijn.

Note: we kregen geen foto van de COAX-500; deze foto is ook een coaxiale helikopter maar wel de Duitse EDM Aerotec met een Belgische D-motor .

Video:
Video afspelen...

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *