Bezig met laden...

Logboek

Belgische luchtmacht krijgt 18 nieuwe helikopters

Belgische luchtmacht krijgt 18 nieuwe helikopters

Afgelopen vrijdag bereikte het kernkabinet van de Belgische regering een principeakkoord over 'meer geld' voor Defensie. Komende vrijdag worden de plannen dan voorgelegd en besproken op de voltallige ministerraad maar dit zou een formaliteit moeten worden.

In de Strategische Visie van Defensie wordt de doelstelling voor de uitgaven tegen 2030 van 1,3% van het bbp opgetrokken tot 1,54% wat een meeruitgave van € 3 miljard, bovenop de reeds voorziene extra € 9 miljard zal betekenen. 

Bronnen bevestigen dat in dit pakket de aankoop van 18 nieuwe helikopters is voorzien. Voor zover we nu vernomen is de invulling als volgt:

  • 10 lichte all-round helikopters die de huidige 10 Agusta A109Bai helikopters zullen vervangen en op Beauvechain zullen gebaseerd worden;

  • 4 lichte all-round helikopters die de SAR functie van de huidige NH-90 NFH helikopters zullen uitvoeren vanop Koksijde (en vanaf 205 vanop EBOS);

  • 4 half-zware transporthelikopters die de functie van de NH-90 TTH helikopters zullen vervangen en op Beauvechain zullen gebaseerd worden. De 4 NH90 TTH (RN-05, RN-06, RN-07, RN-08) - zouden uit dienst worden genomen en misschien later worden verkocht).

De bestaande 4 NH90 NFH (RN-01, RN-02, RN-03, RN-04) helikopters zouden in dit plan ingezet blijven om de MAR (marine) functie uit te voeren (die tot voor kort door de drie Alouette III's werden uitgevoerd en nu door NH-90 NFH) en zullen ook worden ingezet als helikopters vanop de fregatten van de Benelux marine.

Als alles volgens dit plan verloopt zal de luchtmacht dan over 22 helikopters beschikken in vergelijking met 18 helikopters vandaag. Op basis van informatie die we intussen verkregen gaan we morgen verder in op de mogelijke helikopters die de Luchtmacht zal kopen.

Foto © Airbus / Bundeswehr

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *