Bezig met laden...

Logboek

Britse Marine gebruikt de Leonardo WildCat als lanceerplatform voor Martlet

Britse Marine gebruikt de Leonardo WildCat als lanceerplatform voor Martlet

Op 16 oktober 2021 voerde een Leonardo Wildcat helikopter het eerste operationele afvuren van de Martlet-raket uit. De Wildcat 219 van het 815 Naval Air Squadron en gebaseerd op HMS Defender lanceerde de raket en raakte met succes het doel tijdens het vliegen in de Golf van Bengalen.

Het Martlet Lightweight Multirole Missile systeem is ontwikkeld door Thales-UK om de nieuwe Britse vliegdekschepen te beschermen tegen aanvallen van zwermen kleine bootjes. Het doelwit was de bekende 'big red tomato'.

De eerste luchttests werden in april 2020 afgevuurd, maar dit is de eerste keer dat de Martlet raket is afgevuurd door een operationeel vliegtuig en buiten de Britse territoriale wateren. Een andere 815 NAS Wildcat met basis op de HMS Richmond ondersteunde de test als 'achtervolgingsvliegtuig' en registreerde de lancering. 

 

Martlet

De 76-mm Martlet is een lichte tweetrapsraket die niet alleen doelen op het water, maar ook in de lucht kan uitschakelen. Hij weegt 13 kilo, heeft een bereik van meer dan 6 kilometer en kan worden afgevuurd vanaf een schip, de wal, maar dus voornamelijk vanaf de Wildcat multi-role gevechtshelikopter, die er 20 kan meenemen. Martlet is een raket die met een laserstraal vliegt en wordt naar het doel geleid door een laseraanwijzer op de Wildcat. Als veiligheidsmaatregel, als de geleidingslaser is uitgeschakeld of buiten het laserinformatieveld vliegt, zal de raket zichzelf na 1,5 seconde vernietigen.

Footage © MoD Crown Copyright 2021, THALES-UK

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *