Bezig met laden...

Logboek

Ook Canada laat zijn Seaking helikopters op pensioen gaan

Ook Canada laat zijn Seaking helikopters op pensioen gaan

Het is het einde van een tijdperk.

Na meer dan 50 jaar gaan zowat overal de good old Seakings op pensioen. In Belgie worden de activiteiten van de Seakings uit Koksijde stilaan uitgefaseerd ten voordele van de NH-90 NFT en na UK gaat ook Canada de Seakings op rust stellen.

Op 26 Januari 2018 gaan de Seakings aan de Oostkust uit dienst terwijl deze aan de Westkust einde December 2018 op rust gaan.

De Seakings zullen vervangen worden door de Sikorsky Cyclone CH-148, de militaire variant van de Sikorsky S-92. Er was nogal wat commotie in Canada toen bleek dat de Cyclones veel later werden geleverd dan origineel voorzien. Er waren ook nogal wat problemen en dat Canadezen hebben een speciaal inspectieteam dat iedere nieuw geleverde Cyclone aan een diepgaand onderzoek onderwerpt.

Intussen kwam ook een nieuw probleem aan het licht waarbij Cyclones die op een schip landen en door middel van een kabel geholpen worden om op zeer woelige zee alsnog te landen, een probleem hebben met de sonarinstallatie die onderaan de Cyclone is gemonteerd. Komende versie van de Cyclones hebben dit probleem opgelost maar de reeds geleverde zullen nog een upgrade nodig hebben.  

Het is wel duidelijk dat de complexiteit van de nieuwe helikopters veel meer technische problemen met zich meebrengen dan de simpliciteit van de Seakings die zonder veel poeha meer dan 50 jaar trouwe dienst hebben bewezen. Ik vrees dat de Cyclones of de NH90's binnen 50 jaar al lang op het helikopterkerkhof zullen liggen...

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *