Bezig met laden...

Logboek

Welke helikopters zal de Belgische luchtmacht aankopen?

Welke helikopters zal de Belgische luchtmacht aankopen?

Nu de kogel door de kerk is kan de discussie beginnen welke nieuwe helikopters het best passen voor de Belgische luchtmacht.

In kringen van het leger is reeds sinds maanden te horen dat de Airbus H145M dé favoriet om de 14 lichte all-round helikopters te leveren. Buurland Luxemburg nam op 1 januari 2020 twee H145M helikopters in dienst en deze worden bijna dagelijks met succes ingezet voor politie- en legeropdrachten. 

Er gaan zelfs stemmen op om 20 stuks Airbus H145M te kopen waarbij dan 6 stuks zouden worden ingezet bij de Luchtpolitie ter vervanging van de ouder wordende vloot MD902 en MD520N helikopters. Maar het is duidelijk dat bij een aanbesteding voor een dergelijke lichte bi-turbine er nog minstens een zestal ander mogelijke kandidaat helikopters kunnen worden aangeboden. Dus de Airbus H145M moet nog even wachten voor het victorie kraait. 

Minder duidelijk is de keuze voor de vier transporthelikopters, die minstens 25 bewapende militairen moeten kunnen transporteren. 

  • Hier komen de Boeing Chinooks CH-47 in aanmerking die in Nederland zeer succesvol worden ingezet en in het recente verleden kwamen helpen om de Brasschaatse heidebrand te blussen. Aangezien hier slechts 4 toestellen worden aangekocht moet hier zeker ingezet worden op een hoge beschikbaarheid om een continue minimum inzet te kunnen garanderen. En compatibiliteit met Nederland zou een pluspunt kunnen betekenen. Nu is de Chinook geen goedkope oplossing en zal alles afhangen welk budget voor de zware transporthelikopter is voorzien.

  • De Leonardo AW149 die 16 passagiers en de AW189 die 18 passagiers kan transporteren zullen vermoedelijk uit de 'boot' vallen wegens te licht.

  • Leonardo kan de Merlin (AW101) leveren, een driemotorige medium helikopter die makkelijk 25 bewapende militairen kan vervoeren. Of dit toestel binnen het budget valt is nog af te wachten.

  • De Sikorsky CH-53 King Stallion is een veel te groot, veel te duur en veel te complex toestel om deze opdrachten uit te voeren.

  • De Bell 525 kan 20 passagiers transporteren en volgens deze criteria dus net niet zwaar genoeg. Overigens is het toestel nog niet gecertificeerd en heeft het nog geen militaire versie. Bell presenteerde deze fly-by-wire helikopter wel als politiehelikopter voor de Deutsche Bundespolitzei.

  • Airbus Helikopters kan met de H215M Cougar een zware transporthelikopter aanbieden die 24 militairen kan vervoeren maar is een ontwerp uit de zeventiger jaren van vorige eeuw en geen toekomstgericht toestel.

  • Airbus kan ook de 11-tons H225M Caracal aanbieden die 28 militairen kan transporteren en die voor het eerst vloog in 2005. Hier is de compatibiliteit met Frankrijk, die veel Caracal's in dienst hebben, een pluspunt. 

 

Dus eens de budgetten goedgekeurd zijn zal er gepuzzeld moeten worden om de juiste militaire noden te gaan koppelen aan het budget, de economische compensaties en de politieke keuzes. Er zal door de politiek zeer zorgvuldig met dit dossier moeten worden omgesprongen want de schaduw van de Agusta-schandaal zal snel boven dit dossier hangen. 

Foto © 1) Tom Buysse  2) Yannick dK  3) Airbus Helicopters / A. Pecchi

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *