Bezig met laden...

Logboek

Staat MD Helicopters te koop of gaat het failliet?

Staat MD Helicopters te koop of gaat het failliet?

Het nieuws van het ontslag van MDHI CEO, Lynn Tilton, afgelopen week verraste vriend en vijand van de MD-helikopterbouwer uit het Amerikaanse Mesa. De eerste vrouwelijke CEO van MDHI (MD Helicopters Inc.) stond bekend om haar druk bijgewoonde jaarlijkse theatrale speeches op de Heli-Expo en de financiële reddingsoperatie van MDHI toen deze op sterven na dood was.

Tilton en haar private investeringsvennootschap Patriarch Partners blijven wel de grootse aandeelhouder van MDHI en de grootste crediteur van de helikopterbouwer. Een woordvoerder van de onderneming vertelde dat de dagelijkse leiding verder in handen blijft van het bestaande ervaren managementteam. Tilton blijft wel lid van de Raad van Bestuur van MDHI.

De WSJ (Wall Street Journal) stelt in een artikel dat Tilton ontslag nam nadat ze door de rechtbank verplicht werd om een aantal bedrijven te verkopen om een schuld van $1.7 miljard af te lossen aan Zohar Funds. Met haar investeringsvennootschap Patriarch Partners specialiseerde Tilton zich in de aankoop en herstructurering van wankelende ondernemingen waarbij Zohar Funds de financiële middelen ter beschikking stelde. Patriarch Partners noch MDHI hebben over het ontslag van Tilton bericht.

Of MDHI intussen reeds te koop staat is niet bekend. Vraag is natuurlijk wie in deze tijden interesse heeft om de helikopterfabrikant uit Mesa te kopen. Het bedrijf heeft een zeer beperkt orderboek maar is wel nog steeds eigenaar van de exclusieve NOTAR technologie. Anderzijds heeft MDHI belangrijke schulden aan Zohar funds, die misschien tot een faling zouden kunnen leiden. Wordt zeker vervolgd.

De unieke NOTAR technologie werd eigendom van MDHI door de acquisitie van Hughes Helicopters. Deze technologie vervangt de klassieke staartrotor door een regelbare luchtstroom die middels het coanda effect een kracht opwekt die het anti-torque effect van de hoofdrotor neutraliseert. De NOTAR technologie elimineert de potentieel gevaarlijke staartrotor van een helikopter en maakt heelwat minder lawaai dan een sneldraaiende staartrotor. Ondanks deze voordelen heeft geen enkele andere helikopterbouwer de Notar technologie ooit gebruikt. 

Dit is het palmares van Mevrouw Tilton aan het hoofd van MD Helicopters.

 • 2005 – Lynn Tilton acquired MDHI to “Reenergize, Restructure & Preserve” the Iconic American MD Helicopters Brand
 • 2008 – Company Stabilization & Strategic Roadmap released
 • 2009 – R&D Investments for Aircraft Performance Enhancements increased
 • 2010 – MDHI produces 600th MD 500E
 • 2011 – MDHI awarded $186 Million RWPTA Contract
 • 2012 – MDHI begins Scout Attack Helicopter development
 • 2013 – Next Generation Explorer 902 Technology Roadmap announced
 • 2014 – MD 530G Scout Attack Helicopter announced
 • 2015 – Armed MD 530F Cayuse Warrior delivered to Coalition Forces in Afghanistan
 • 2016 – Malaysia Ministry of Defence announced as launch customer for MD 530G
 • 2016 - MDHI launches MyMDAero.com customer support portal 
 • 2017 - MDHI awarded a 5-Year $1.4 Billion 150-Unit IDIQ for Armed Scout Attack Helicopters 
 • 2017 - MDHI begins integration of advanced, all-glass cockpits to all commercial and military aircraft
 • 2019 - Debut of the MD 969 Twin Attack Helicopter

Foto copyrights: Tom Buysse

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *