Bezig met laden...

Logboek

Update: zien we de Seakings RS-02 en RS-04 nog terug?

Update: zien we de Seakings RS-02 en RS-04 nog terug?

Eind vorig jaar kwamen we te weten van Brecht Vandecasteele, een medewerker van de helikopterbasis Koksijde, dat de Engelse charity, Historic Helicopters, ondersteund door Brecht een bod gedaan heeft op de Sea King M48 RS-04. 

Het idee was, om onder de hoede van het Britse Historic Helicopters, de Seaking RS-04 luchtwaardig te houden en deze onder andere op Belgische luchtvaart-evenementen te laten vliegen. Op deze manier kon de Seaking RS-04 gered worden van een verkoop als schroot of als onderdelen aan landen die nog vliegen met de Seaking. Voor het Belgisch leger een unieke kans om haar icoon van de kust, eens de trots van de Luchtmacht, een waardig 2de leven te schenken daar, waar ze hoort, namelijk in de lucht!

Intussen is er al veel water door de zee gevloeid maar is er nog steeds geen beslissing genomen door het Belgisch Leger wat er met de Seakings zal gebeuren. 

De Engelse charity, Historic Helicopters, heeft nu ook een bod gedaan om ook de Seaking M48 RS-02 aan te kopen en hoopt ook dit toestel vliegklaar te kunnen houden. Intussen zijn de biedingen op 10 april afgesloten en is het wachten op de beslissing van het Leger of deze toestellen een tweede leven mogen krijgen. 

Brecht stuurde ons foto's van een Seaking van de Britse RAF. Deze werd aan het Belgisch leger verkocht voor onderdelen en nadien verschroot. Laat ons hopen en duimen dat de Seakings RS-02 en RS-04 niet hetzelfde lot ondergaan. 

De drie overige Belgische Seakings hebben wel al een bestemming gekregen:

  • RS-01: staat als pronkstuk in het Legermuseum te Brussel
  • RS-03: werd symbolisch voor 1 euro aangekocht door de gemeente Koksijde en zal als herinneringsmonument worden geplaatst in de nabijheid van het vliegveld
  • RS-05: bestemming het VLOC op EBOS - het Vlaams Luchtvaart Opleidingscentrum op de vlieghaven van Oostende. Het toestel zal daar dienen als lesmateriaal voor de studenten.  

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *