Bezig met laden...

Logboek

Griekenland tekent order voor 35 Black Hawk UH-60M helikopters

Griekenland tekent order voor 35 Black Hawk UH-60M helikopters

Afgelopen oktober 2023 vroeg de GDAEE (de aankoopdienst van de Griekse Defensie) in een officiële brief aan de Amerikanen om 35 UH-60M aan te kopen (budget € 1,2 miljard). Hiervan waren 31 helikopters voorzien voor het landleger en 4 voor de Special Forces. 

De Amerikanen hebben deze aankoop in januari 2024 goedgekeurd en de Griekse Defensie heeft nu de LOA (Letter of Offer and Acceptance) goedgekeurd en ondertekend. De aankoop verloopt via het Amerikaanse programma FMS (Foreign Military Sales) en krijgt financiële ondersteuning van de Amerikaanse Defensie.

Maar de levertijd van deze toestellen die bij Sikorsky in de US worden gebouwd is momenteel drie jaar, aldus Sikorsky CEO Paul Lemmo. Dus moet de Griekse Defensie nog wel even wachten op de vervangers van hun Bell UH-1 Huey helikopters.

Op 20 maart 2024 ontvingen de Grieken de eerste drie van een bestelling van 7 Sikorsky MH-60 Romeo marine helikopters. Griekenland kocht vroeger ook al de Sikorsky S-70B Aegan Hawk. De standaardisatie rond reeds drie types Sikorsky Black Hawk helikopters maakt dat de technische kennis en ervaring van het onderhoudsteam en de logistiek rond de onderdelenvoorziening verder kan worden geoptimaliseerd.

“De nieuwste generatie UH-60M Black Hawk zal de voortdurende modernisering van het Griekse leger ondersteunen en zal dienen als een betrouwbare helikopter voor cruciale nationale en geallieerde veiligheidsmissies”, aldus Paul Lemmo, president van Sikorsky. "De multifunctionele Black Hawk-helikopter wordt vertrouwd en gebruikt bestuurd door meer dan 35 landen, waaronder een groeiend aantal NAVO-bondgenoten, en biedt ongeëvenaarde mondiale interoperabiliteit, waardoor het afschrikkingsvermogen van Griekenland en dat van alle NAVO-lidstaten aanzienlijk wordt vergroot."

Foto © Lockheed Martin

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *