Bezig met laden...

Logboek

Nederland bestelt upgrade van de Apaches naar AH-64 versie E

Nederland bestelt upgrade van de Apaches naar AH-64 versie E

Staatsecretaris voor Defensie, Barbara Visser, en U.S. Defense Security Cooperation Agency Director, Michèle Hizon hebben vorige week vrijdag op de helikopterbasis van Gilze-Rijen de definitieve bestelling ondertekend voor de upgrade van de Nederlandse Apache AH-64D helikoptervloot.

Het order voor de upgrade heeft een totale waarde van $1.2 miljard (zo'n €878 miljoen) en zal worden uitgevoerd door Boeing en Lockheed Martin. 

De Apaches kwamen in Nederlandse dienst in 2002 en zullen na ongeveer 20 jaar dienst vanaf 2021 worden omgebouwd. De eerste omgebouwde Apaches AH-64E zal midden 2022 terug in dienst worden genomen. 

Bij de ondertekening benadrukte Staatsecretaris voor Defensie, Visser, dat de Apaches hun capaciteiten en belang bewezen hebben in de operaties in Afghanistan, Irak en Mali. Met de modernisatie zullen de Apaches weer vele jaren ten dienste staan van de troepen.

In ons artikel van 26 Februari 2018 kan je de details lezen van de upgrade. Deze upgrade van AH-64D naar de AH-64E versie is tamelijk ingrijpend en vernieuwt een groot aantal cruciale onderdelen:

  • de General Electric T700-GE-701D turbines met versterkte transmissie
  • nieuwe composiet rotor bladen,
  • aanpassingen om in instrument flight rules (IFR) te vliegen,
  • verbeterd landingsgestel,
  • Link-16 data linking,
  • verbeterde Longbow radar,
  • en nog een reeks andere aanpassingen.

In het order zit ook een pakket van zeventien stuks APG-78 vuurleidingsradars alsmede 28 gemoderniseerde Acquisition and Designation Sights (MTADS) zichtsystemen met gemoderniseerde Pilot Night Vision Sensors (PNVS).

Zoals we reeds schreven in Februari 2018 blijven we van mening dat we een zeer stevige prijs betalen voor deze upgrade.

Ondertussen hebben de Amerikanen reeds een update van hun AH-64E naar versie 6 voorgesteld; zie onderstaande video.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *