Bezig met laden...

Logboek

Sikorsky laat voor het eerst een onbemande Black Hawk vliegen

Sikorsky laat voor het eerst een onbemande Black Hawk vliegen

Sikorsky heeft in samenwerking met het Amerikaanse DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) voor het eerst en met succes een UH-60A Black Hawk volledig autonoom laten vliegen. Op 5 en 7 februari werden deze onbemande vluchten uitgevoerd boven de installaties van het Amerikaanse leger in Fort Campbell, Kentucky. 

De Black Hawk was uitgerust met de Sikorsky MATRIX™ -autonomietechnologieën die de kern vormen van het DARPA ALIAS systeem (Aircrew Labor In-Cockpit Automation System). 

ALIAS is een flexibele, uitbreidbare automatiseringsarchitectuur voor bestaande bemande vliegtuigen die veilige operaties met beperkte bemanning mogelijk maakt. Het biedt ook een platform voor het integreren van aanvullende automatiserings- of autonomiemogelijkheden die zijn afgestemd op specifieke missies. 

Het ALIAS-programma heeft gebruikgemaakt van de aanzienlijke vooruitgang in luchtvaart-automatiseringssystemen van de afgelopen 50 jaar, evenals van vergelijkbare vooruitgang in op afstand bestuurde toestellen. Zelfs in de meest geautomatiseerde toestellen van vandaag moeten piloten nog steeds complexe interfaces beheren en reageren op onverwachte situaties.

Het doel van ALIAS is de uitvoering van een volledige missie van start tot landing te ondersteunen, inclusief het autonoom afhandelen van onvoorziene gebeurtenissen zoals storingen in de systemen van de helikopter. Gebruiksvriendelijke interfaces vergemakkelijken de interactie tussen supervisor en ALIAS.

Volgende maand zal een fly-by-wire Sikorsky UH-60M Black Hawk uitgerust met de Sikorsky MATRIX™ -autonomietechnologieën een testvlucht uitvoeren in Fort Eustis, Virginia (US). 

Foto's © DARPA - met toestemming 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *