Bezig met laden...

Logboek

Ook Zweden en Finnen maken zich zorgen over de hoge kosten van de NH-90

Ook Zweden en Finnen maken zich zorgen over de hoge kosten van de NH-90

De problematiek rond de NH-90 kent blijkbaar geen einde en steeds weer moeten we concluderen dat deze veelbelovende en dure helikopter weinig van de verwachtingen heeft ingelost. 

In een artikel over de Noorse NH-90 helikopters op 2 Februari 2018 maakten we gewag dat de Noren berekend hebben dat vliegen met de NH-90 hen zowat 175.000 Noorse Krone (of zowat 18.200 euro) per vlieguur kost. 

Op 8 Februari 2018 was het de beurt aan de Zweden en de Finnen om hun ongenoegen te uiten over de te hoge kostprijs van de vlieguren van de NH-90 helikopters. In een artikel op www.helagotland.se bevestigde de Zweedse Defensie bij monde van het hoofd van de helikoptervloot, Jonas Nellsjo, dat een vlieguur met de NH-90 de Zweedse belastingbetaler ongeveer 200.000 Zweedse Krone kost; ongerekend in een slordige 20.200 euro. 

Om een en ander in perspectief te plaatsen vergeleek de chef van de Zweedse helikoptervloot de kost van een vlieguur met de NH-90 met deze van de Black Hawk. De Zweden gebruiken de Black Hawk ook en daar is de kostprijs 40.000 SEK per vlieguur, gewoon 1/5e van de NH-90.

Gevraagd naar de redenen van de torenhoge kost van de NH-90 wees Nellsjo op voornamelijk drie aspecten:

  • zeer dure aanschaf en bedrijfskosten 
  • vele dure geavanceerde systemen
  • dure reserveonderdelen 

Hoewel het moeilijk te vergelijken is kan men zeggen dat een standaard NH-90 35 miljoen euro kost bij aanschaf terwijl een standaard Black Hawk 10 miljoen euro kost. De Zweedse Defensie zal bij opmaak van de begroting extra fondsen vragen om met de NH-90 te kunnen blijven vliegen. 

Ook de Finse Minister van Defensie heeft intussen reeds toegegeven dat de NH-90 een dure miskoop geworden en dat er teveel toestellen aan de grond staan omwille van uiteenlopende redenen. De Finnen kochten 20 stuks van de NH-90 en kregen die ook na jarenlange vertragingen.

Het is ongelooflijk dat dit Europees project onder leiding van Airbus Helicopters en Leonardo Helicopters zo'n fiasco is geworden. De Europese Defensie heeft zich blauw betaald aan een helikopter die steeds weer in de problemen komt en een twijfelachtige toekomst tegemoet gaat. Zowat elk Europees land welke de NH-90 heeft gekocht staat telkens weer aan de klaagmuur. 

Video: aflevering van een NH-90 aan Zweden - euforie alom, blijkbaar niet voor lang.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *