Bezig met laden...

Logboek

Meer informatie over de HAD 01

Meer informatie over de HAD 01

Naar aanleiding van het artikel over de HeliTech in Duxford kregen we de vraag of we wat meer informatie hadden over de aankondiging dat Aerides hun nieuwe helikopter onder de naam HAD-01-T zouden voorstellen.

De afkorting HAD staat voor de onderneming Heli Air Design die binnen het consortium Aerides het toestel heeft ontwikkeld; deze onderneming werkte vroeger vooral in de ontwikkeling en design van voertuigen. De onderneming is gevestigd in Franse Lotharingen en hoopt de HAD-01-T in het derde kwartaal 2011 een proefvlucht te laten maken.

Het zevenkoppige ontwikkelingsteam heeft het prototype voor het eerst tentoongesteld op de Parijse Air Show van Le Bourget. Het is een turbine aangedreven 2-zitter en de onderneming heeft weliswaar nog geen helikopters verkocht maar heeft naar eigen zeggen heelwat prospects.

Claude Cautain van Heli Air Despgn bevestigde de interesse als volgt: "Wij geloven dat deze helikopter verschillende rollen kan spelen: luchtfotografie, controle en installatie van hoogspanningslijnen, training en privaat vliegen."

De HAD 1-T heeft een body uit koolstofvezel en heeft een leeggewicht van 370kg; Cautain voegde eraan toe dat zelfs met een turbine motor, de operationele kosten ongeveer gelijk zullen zijn een een pistonmotor aangedreven helikopter. Het toestel zal een 300km ver kunnen vliegen aan een kruissnelheid van 200km/u.

Cautian en het team van Heli Air Design hadden 20 maand nodig om het eerste prototype te bouwen; ze plannen om 10 stuks te verkopen in 2012 en 20 stuks in 2013.

Copyright van de foto genomen op de Parijse Air Show Le Bourget: AirTeamImages.com

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *