Bezig met laden...

Logboek

EU gaat brandblushelikopters financieren en zelf aankopen

EU gaat brandblushelikopters financieren en zelf aankopen

Bosbranden vormen meer en meer een aanzienlijk rampenrisico voor heel Europa. Ze beschadigen ecosystemen, vernietigen bossen en verwoesten de levens van veel van onze burgers. De afgelopen jaren en ook nu weer in 2023 hebben branden honderden bossen verwoest en duizenden beschermde gebieden over de hele lengte en breedte van de Europese Unie verwoest. Meer Europese landen hebben in de zomer van 2023 te maken gehad met zware bosbranden.

Op voorstel van Eurocommissaris voor Crisisbeheersing, de Sloveen Janez Lenarcic, werd besloten om de versnelde aankoop van een vloot blushelikopters te onderzoeken in de begroting. De bestaande en te bescheiden brandblusvloot van de EU, rescEU, kan de vraag van meer lidstaten niet voldoen.

En nu op 13 november 2023 het de Europese Raad ermee ingestemd de maatregel waardoor de lidstaten EU-financiering kunnen ontvangen om blushelikopters te leasen, te verlengen tot eind 2027. Ondertussen moet de permanente EU-vloot voor brandbestrijding volledig aangekocht zijn en paraat staan.

Aangezien de aankoop en levering van gespecialiseerde brandblushelikopters niet vóór eind 2024 kan worden voltooid, moest de overgangs­periode voor het leasen van bosbrand­helikopters worden verlengd. In de komende tijd mogen we ons verwachten aan een selectieve prijsvraag voor de extra vloot brandblushelikopters.

 

Achtergrond

In 2019 werd rescEU opgericht als een Europese pool van civiele beschermings­capaciteit die de lidstaten moet helpen burgers te beschermen wanneer zich rampen, zoals bosbranden, voordoen die ze niet alleen aankunnen. In deze rescEU-pool zullen onder andere ook blusvliegtuigen en -helikopters komen te zitten.

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *