Bezig met laden...

Logboek

Noorwegen in de ban van de stopzetting van de NH90's

Noorwegen in de ban van de stopzetting van de NH90's

Begin juni 2022 besloot de Noorse regering na lange discussies en hoop op beterschap om per direct de introductie en het gebruik van zijn NH90 helikoptervloot onmiddellijk stop te zetten en het contract met NHIndustries op te zeggen. 

Noorwegen wilde alle geleverde NH90-helikopters aan NHIndustries (Airbus Helicopters, Leonardo, Fokker) teruggeven alsmede alle onderdelen en andere bestanddelen van het contract. Noorwegen wil ook een complete restitutie van alle betalingen die het heeft gedaan in het kader van dit contract, een bedrag van NOK 5 miljard (ongeveer € 490 miljoen). Dat NHI, het consortium achter de NH-90, dit niet zomaar zou aanvaarden stond in de sterren geschreven en de advocaten maken zich intussen op voor een langdurige rechtsgang.

Er rees in Noorwegen wel een probleem omdat voor de acht, toen 'actieve' NH90 helikopters, geen vervanging klaar stond en dat de Noorse Defensie met de internationale spanningen in het achterhoofd deze capaciteit werkloos in haar loodsen wil laten verkommeren.

NHI begreep het probleem en stelde aan de Noorse Defensie voor, om gedurende de rechtsgang over de grond van de zaak, toch de NH90 helikopters verder te gebruiken zonder invloed op de rechtsgang. Maar de reactie van de Noorse minister van Defensie was een snel klaar en bondig, nee. Gisteren verhoogde de Noorse Defensie de staat van paraatheid van haar troepen. 

In de Noorse pers blijft de situatie rond de NH90 helikopters verder nazinderen omdat er geen vervangende oplossing in zicht is. De oorlog in Oekraïne en de bescherming van de Noorse olie-installaties tegen vijandige onderzeeërs beroeren de publieke opinie en naast andere fouten in dit dossier, vraagt men zich waarom de regering niet is ingegaan op het voorstel van NHI om de helikopters minstens tijdelijk verder te gebruiken zonder nadelige erkenning in de rechtszaak.

Een Noorse krant schrijft letterlijk: "NHI heeft Noorwegen steun aangeboden voor de exploitatie van NH90 en dat de helikopters in gebruik kunnen worden genomen totdat de rechtszaak over de oplevering is opgelost. Dit is een aanbod dat de regering zou moeten accepteren, er is geen andere "snelle oplossing" om een helikopter aan boord van een Noors marineschip te krijgen. Nu is het belangrijk dat de Noorse marine operationele helikoptercapaciteiten heeft die de soevereiniteit, monitoring en controle op Noors maritiem gebied helpen waarborgen."

De Noorse regering staat nu voor een dilemma en zal snel moeten handelen want nieuwe helikopters aankopen is geen zaak van een paar weken maar eerder van jaren. Of de regering zijn gezicht kan redden in deze zaak is nu maar de vraag zeker nu ze zelf een hogere staat van paraatheid heeft uitgeroepen voor haar troepenmacht.

Wordt ongetwijfeld vervolgd....   

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *