Bezig met laden...

Logboek

Boeing start tests met de Chinook en GE's T408 turbines

Boeing start tests met de Chinook en GE's T408 turbines

Boeing is gestart met de grondtesten van haar Chinook CH-47 met de GE Aviation T408-GE-400 turbines. Volgens de planning zullen deze testen nog enige tijd duren en verwacht men binnen een of twee maanden de eerste vliegende proeven.

Het inbouwen van een alternatieve motor voor de Honeywell T55 turboshaft is een complexe opdracht. Naast de mechanische aanpassingen, moet ook de elektrische bedrading en het brandbeveiligingssysteem aangepast worden. Ook de brandstofvoorzieningen moeten worden veranderd en start-up procedures voor de nieuwe motoren in de programmatie aangepast.

Deze testen zijn voorwerp van een overeenkomst tussen het Amerikaans leger, GE Aviation en Boeing. Wie wat betaald is niet bekendgemaakt.  

De GE Aviation T408-GE-400 turbine, die ontwikkeld werd voor de CH-53K King Stallion, produceert 7.500 hp, terwijl de huidige turbines van de Chinook CH-47F, de Honeywell T55 GA-714A, een vermogen van net geen 5.000 hp produceren. In de huidige stand van de mogelijke Block II van de Chinook CH-47F was geen upgrade van de turbines voorzien.

Anderzijds heeft ook Honeywell een upgrade gebouwd van haar succesvolle T55. De nieuwste Honeywell T55 is met zijn 6.000 pk 25% krachtiger en verbruikt 10% minder dan de actuele versie van de T55.

Deze turbine, intussen versie T55-GA-714C, is speciaal ontwikkeld voor de nieuwste generatie militaire toestellen en kan de mogelijkheden van de Chinook helikopters daadwerkelijk uitbreiden. Ook Honeywell werkt samen met het Amerikaans leger om haar nieuwe turbinemodel uit te testen op de Chinook CH-47F. Het inbouwen van de nieuwe T55 in de Chinook zou volgens Honeywell zeer eenvoudig en goedkoop kunnen gebeuren. 

Het is nu uitkijken of het Amerikaans leger gaat beslissen om in de CH-47F Block II nieuwe turbines te voorzien en welke turbines ze dan zal kiezen. GE Aviation, die ook de motor zal leveren voor de nieuwe generatie helikopters van het Amerikaans leger, de T901, heeft in elke geval een sterke troef met haar T408 turbine.

Foto copyright: US Army - free licence

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *