Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: Kopter & Leonardo - Windturbines - MD530F - CH-53K

Kort nieuws: Kopter & Leonardo - Windturbines - MD530F - CH-53K

Kopter SH-09 & Leonardo Helicopters

In een interview met Vertical heeft Kopter CEO, Marco Viola samen met CTO, Michele Riccobono bevestigd dat ze mikken op eind 2022/begin 2023 om de nieuwe Kopter SH-09 gecertificeerd te hebben. De testen met de nieuwe configuratie prototype P3 zijn zo succesvol dat Kopter ook begonnen is met de bouw van prototype P4, die vanaf het derde kwartaal 2021 testvluchten voor de EASA certificatie zal maken. Tegen het einde van 2021 komt dan ook prototype P5 in de running die ook zal gebruikt worden voor de 'cold' en 'hot' certificatietesten in respectievelijk Alaska en Colorado.

Het Kopter management zei ook dat de Europese SH-09 helikopters niet in Zwitserland maar in de Italiaanse Leonardo Helicopters fabriek in Vergiate zullen worden gebouwd. In Vergiate worden ook de AW109, AW139, AW149, AW169 en AW189 gebouwd. De fabriek in het Amerikaanse Lafayette, welke Kopter had overgenomen van Bell, zal vermoedelijk op de schop gaan en de Amerikaanse Kopter SH-09 helikopters zullen waarschijnlijk in de bestaande Amerikaanse Leonardo fabriek in Philadelphia worden gebouwd.

En nog een leuk detail is het feit dat Leonardo de Kopter SH-09 ziet als een incubator voor nieuwe technologieën, waarbij ook hybride en elektrische aandrijvingen zullen worden ontwikkeld en getest.   

 

Rode bakens op windturbines binnenkort intelligenter

Binnen twee jaar moet de lichthinder van de windturbines in de Wieringermeer voorbij zijn. Nu hebben windturbines rode signalisatieverlichting die gedurende de nacht functioneert en storend is voor de omgeving. Bedoeling is nu om deze verlichting alleen te laten functioneren wanneer helikopters of vliegtuigen in de buurt komen en geattendeerd moeten worden op deze hoge obstakels. Wanneer de helikopter uit de buurt is wordt de rode signalisatieverlichting terug uitgeschakeld. 

Een dergelijk systeem is reeds in Duitsland getest met goed resultaat. Duitsland heeft dit systeem verplicht bij de oprichting van nieuwe windmolens. Om het in Nederland binnen twee jaar mogelijk te maken is eerst een juridische verankering nodig en moeten in het AIP de nodige aanpassingen worden gemaakt.   

Technisch gezien zou het systeem functioneren op basis van het zendvermogen van de transponder van de helikopter.

 

De MD530F kreeg een upgrade

De lichte MD530F kreeg een update in de vorm van:

  • een nieuwe gecertificeerde glass cockpit met de Garmin G500 TXi,
  • EFIS (Electronic Flight Instruments), 
  • Howell Instruments Electronic Engine Instruments
  • Crew Alert Systems (EICAS)
  • Garmin GTN 650 Touchscreen NAV/COM/GPS.

Het toestel heeft nu ook een optioneel NVISb night vision goggle systeem om de veiligheid gedurende nachtelijke operatie (patrouille, bewaking, achtervolging) te verbeteren. Een gedetailleerd overzicht van de MD530F kun je hier lezen.

 

US Marine Chef test de nieuwste CH-53K King Stallion

Onderstaand is de video van de baas van de US Marines, 4 sterren-generaal David Berger, die heeft voor het eerst de zwaarste en duurste helikopter van het Amerikaans leger test op Marines Corps Outlying Field (MCOLF) Camp Davis, North Carolina, op 17 maart. De helikopter heeft stilaan zijn lange lijst met kinderziektes overwonnen en kan aan zijn carrière als zwaarste transporthelikopter beginnen. Het toestel weegt maximaal 40 ton en kan 15,9 ton nuttige lading transporteren.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *