Bezig met laden...

Logboek

Leonardo mag 130 TH-119 bouwen voor de US Navy ondanks protest van Airbus

Leonardo mag 130 TH-119 bouwen voor de US Navy ondanks protest van Airbus

Leonardo mag dan toch starten met de bouw van de 130 TH-119 US Navy trainingshelikopters voor een totaal bedrag van $648 miljoen. Het protest van Airbus Helicopters werd afgewezen.  

Om de verouderde Bell TH-57 te vervangen had de US Navy besloten om de mono-turbine Leonardo TH-119 te verkiezen boven de Bell 407GXi en de Airbus Helicopters H135. Volgens onze info was het aanbod van Leonardo ook het goedkoopste voorstel van de drie, daarnaast was de bi-turbine Airbus H-135 veruit de duurste en had de hoogste operationele kost. Bell kon zich vinden in de beslissing van de Navy maar Airbus Helicopters ging tegen de beslissing van de Navy in beroep bij de GAO (US Government Accountability Office). 

Airbus Helicopters argumenteerde dat de US Navy haar voorstel niet voldoende had onderzocht en dat haar H135 helikopter een betere trainer was voor de US Navy omdat een bi-turbine een betere voorbereiding gaven op het vliegen met bi-turbine helikopters, zoals bijvoorbeeld de Bell AH-1Z Viper en de CH-53K helikopters. 

Niets staat Leonardo nog in de weg om de eerste 32 serie TH-119 helikopters te bouwen in haar fabriek in het Amerikaanse Philadelphia. De eerste helikopters zouden nog dit jaar worden uitgeleverd en de laatste van de 130 trainingshelikopters zou in 2024 worden geleverd aan de US Navy. 

Naschrift 20/05/2020:

Na publicatie van het besluit van de GAO  (US Government Accountability Office) kwamen we te weten dat het voorstel van Airbus Helicopters met de H135 uiteindelijk over een periode van 10 jaar zowat $80 miljoen goedkoper was dan de Leonardo TH-119. De Airbus H135 zou over een operationele periode van 10 jaar en inclusief aankoop, een bedrag van $1,31 miljard hebben gekost terwijl de Leonardo TH-119 $1,39 miljard zal kosten. Toch concludeerde de US Navy dat de Leonardo TH-119 het betere voorstel presenteerde en de GAO heeft dit nu ook gevalideerd.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *