Bezig met laden...

Logboek

Duitsland publiceert het 2018 rapport van haar medische helikopters

Duitsland publiceert het 2018 rapport van haar medische helikopters

Belgie en medische interventiehelikopters, het komt nooit goed. Niet zolang geleden berichtten we hier over de moeilijkheden welke de West-Vlaamse MUG ondervindt om zijn jaarlijks budget rond te krijgen. De Federale minister van Volksgezondheid, Maggy De Block, weigerde om meer bij te dragen aan de werkingskosten dan 62.500€ per jaar. Dit bedrag is minder dan 10% van de jaarlijkse werkingskosten. Ook de Waalse MUG moet zijn budget zien rond te krijgen met giften, subsidies en sponsoring; ook hier geen structurele oplossing.

In Nederland is alle netjes geregeld en kunnen de gele ANWB medische helikopters het ganse jaar door operationeel zijn vanop de 4 medische centra die door de overheid zijn aangewezen voor medische urgentiezorg. De vier centra krijgen daarvoor een budget waarmee ze onder andere de urgentiehelikopters laten vliegen. Alle dagen zijn meerdere MUG helikopters in de lucht om urgente interventies uit te voeren.

Luxemburg heeft met Luxembourg Air Rescue een stevige medische helikopterservice uitgerust met 6 MD-902 helikopters. 

Ook Duitsland heeft in zijn uitgestrekt land nood aan een goed werkend landelijk systeem van medische interventiehelikopters. Twee grote gespecialiseerde organisaties staan in voor 92.000 interventies per jaar.

 • DRF Luftrettung heeft in 2018 meer dan 40.000 medische missies uitgevoerd.
  • DRF hebben 29 verschillende stations vanwaar de rood/witte helikopters opereren
  • vanop 10 van deze stations kunnen 24/24u helikopters vertrekken
  • hebben een vloot van meer dan 50 helikopters, vooral Airbus H135 en H145 
 • ADAC Luftrettung heeft in 2018 meer dan 54.000 medische missies uitgevoerd.
  • hebben in Duitsland 35 verschillende stations vanwaar de gele helikopters opereren
  • hebben ongeveer 1.000 medewerkers in dienst waarvan 160 piloten en 580 spoedartsen

In Duitsland is er sinds lang geen discussie meer over het levensreddende aspect van de urgentie-helikopters. Iedereen is ervan overtuigd dat een snelle tussenkomst binnen het 'gouden uur' na het ongeval beduidend betere overlevingskansen biedt aan de slachtoffers.   

Het vliegen met een medische urgentiehelikopter bij nacht naar ongekende plaatsen in Duitsland vergt heel veel van de piloten. Bij nacht zijn de medische urgentie-helikopters van DRF Luftrettung altijd bemand door twee piloten met een IFR rating. De helikopters, die 's nachts vliegen zijn uitgerust met een satellietnavigatie met digitale kaarten, zijn voorzien voor het gebruik van googles (nachtzichtbrillen) en hebben speciale zoeklichten. Statistieken tonen aan de 's nachts naar relatief zwaardere interventies moet worden gevlogen.

Als je de infrastructuur en de organisatie bekijkt van de medische helikopterdiensten in Duitsland, Nederland en Luxemburg moet je toegeven dat het professioneel en doordacht is. De twee vrijwilligersorganisaties in Belgie verdienen een pluim voor hun inzet en vastberadenheid maar moeten door gebrek aan een echt beleid op het Ministerie van Volksgezondheid beperkt verder vliegen op basis van giften, subsidies en sponsoring. Laat ons hopen dat een komende regering de noodzaak en het nut van een medische interventiehelikopter inziet en daar werk van maakt. Er is geen studie meer nodig, gewoon eens kijken in de omringende landen is voldoende.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *