Bezig met laden...

Logboek

Nachtvliegen leuk maar niet ongevaarlijk

Nachtvliegen leuk maar niet ongevaarlijk

Nu de zomer voorbij is en de herfst ons dagelijks met regen bestookt valt ook de avond veel vlugger dan we eigenlijk willen. Het wordt dus tijd om onze skills op het vlak van nachtvliegen terug bij te spijkeren. 

Na zonsondergang 'VFR nacht' vliegen in een helikopter is een leuke belevenis maar niet zonder gevaar. Vooral het vliegen op lage hoogte, de beperkte zichtbaarheid en geen zicht waar je bij eventuele autorotatie terechtkomt, zijn risico's die je vooraf goed moet inschatten. Iedere VFR-nachtvlucht moet je dan ook goed voorbereiden.

In Nederland mogen we sinds 1 januari 2020 ook VFR-nachtvliegen. 

  • De Vliegclub Rotterdam en Flevo hebben op vraag van AOPA een briefing gemaakt voor de GA sector over VFR-nachtvliegen. Alle aspecten komen aan bod en je moet ook deze doornemen voor je wil nachtvliegen.
  • VFR-nachtvluchten zijn NIET toegestaan voor drone (RPA)

In België is VFR-nachtvliegen reeds lang toegestaan maar aan bepaalde beperkingen onderhevig.

  • VFR-nachtvluchten moeten voldoen aan de voorwaarden van SERA.5005c, je kunt de voorwaarden nalezen in het AIP (onder ENR-1.2)
  • VFR-nachtvluchten zijn sinds 1/1/2021 ook toegestaan voor drones (RPA) 
  • VFR-nachtvluchten zijn NIET toegestaan voor zwevers, DPM en ULM

In Luxemburg zijn de VFR-nachtvluchten toegestaan onder voorwaarden

  • VFR-nachtvluchten moeten voldoen aan de SERA.5005c voorwaarden in de Luxembourg CTR, Luxembourg TMA (up to FL 95) of klasse G luchtruim (tot 2 000 FT AMSL)
  • en alleen na goedkeuring van de CAA. 

Er zijn ook weinig studieboeken beschikbaar over 'Helicopter Night VFR' en daarom heeft de Franse DGAC (Direction Générale de l'Aviation Civile) in 2018 een eigen studiegids uitgebracht onder de titel 'Le VFR de nuit en helicoptère'. Intussen is er een tweede aangepaste editie uitgebracht die beschikbaar is en je hier kunt downloaden.    

Voor instructeurs die 'nacht VFR-rating' opleidingen geven, is er ook - zij het wel een Franstalige gids - die kun je hier downloaden.

Many safe night flights...

Video:
Video afspelen...

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *