Bezig met laden...

Logboek

Hoe is het met de Airbus RACER?

Hoe is het met de Airbus RACER?

Vorige week konden wij - met dank aan Petra Wiesmayer - berichtten over de samenwerking tussen TU München en Airbus Helicopters bij de ontwikkeling van de demonstrator Airbus RACER (Rapid And Cost-Effective Rotorcraft).  

Maar naast de wetenschappelijke onderbouwing van de Airbus RACER wilden we toch ook weten wanneer de nieuwe helikopter zijn maidenvlucht zal maken. De originele planning was 2020/2021, maar wat is de realiteit?

Wel de eerste vlucht van de nieuwe hogesnelheidshelikopter van Airbus heeft al minstens anderhalf jaar vertraging. Dit komt grotendeels door de coronacrisis, die het voor de betrokken partners moeilijk maakt om samen te werken. Maar de assemblage van het eerste prototype gaat nu spoedig van start, verschillende onderdelen werden reeds gebouwd in een aantal verschillende fabrieken in Europa.

Op 15 maart 2021 finaliseerde het Roemeense RoRCraft consortium, een samenwerking van INCAS (National Institute for Aerospace Research Elia Cafaroli) en het luchtvaartbedrijf ROMAERO, het centrale deel van de romp van de Racer. Dit belangrijk onderdeel vertrekt nu naar Airbus Helicopters in het Duitse Donauwerth war het zal worden voorzien van onder andere het brandstofsysteem, de bovenbouw, de deuren en de motorkappen.

Als dit voltooid is zal de Racer vertrekken naar de Airbus Helicopters fabriek in het Franse Marignane voor de finale assemblage en de start van de vliegtesten.  

De lancering van een nieuw helikopter demonstrator van Airbus wordt dus met minstens 18 à 24 maanden vertraagd. Nu is het onwaarschijnlijk dat de eerste vlucht plaats zal vinden tot de tweede helft van 2022.

Volgens een rapport van Airbus zou de montage van het eerste prototype medio 2021 voltooid moeten zijn. Airbus Helicopters verwees hiervoor ook naar de complexe constructies binnen het Clean Sky 2 project. Bij de ontwikkeling van het prototype waren niet minder dan 40 partners betrokken, waaronder industriële groepen, onderzoekscentra en middelgrote bedrijven uit 13 EU-landen. De coronapandemie vertraagde verschillende productielijnen aldus Airbus. En ook de samenwerking tussen de verschillende teams was niet altijd optimaal onder de corona beperkingen.

Met de Airbus demonstrator RACER (Rapid And Cost-Effective Rotorcraft) wil een internationaal team van wetenschappers, in het kader van het Europese project CLEAN SKY 2, een vliegmachine ontwikkelen die in voorwaartse vlucht een snelheid van 400 kilometer per uur kan bereiken en tegelijkertijd stiller en milieuvriendelijker is dan conventionele helikopters. Daarom heeft de RACER niet alleen een rotor, maar ook vleugels als een vliegtuig. Hierdoor kan hij efficiënt ‘lift’ genereren en wordt de rotor ontlast.

Vorige artikels over de Airbus Racer: klik hier

Foto copyriights: Airbus Helicopters & Clean Sky 2

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *