Bezig met laden...

Logboek

ALERT: Piloten worden bestraald met laserpen bij nachtvluchten

ALERT: Piloten worden bestraald met laserpen bij nachtvluchten

Het zal je maar overkomen, gedurende een nachtvlucht als piloot verblind worden door ledstralen vanop de grond en dan veilig proberen te landen. Niet evident en levensgevaarlijk. Niet alleen gevaarlijk voor de piloot, de helikopter maar ook voor personen op de grond waar het toestel zou kunnen neerstorten.

Twee recente rechtszaken tonen eens te meer aan dat dit soort praktijken sterk moeten worden bestraft, het zijn pogingen tot mishandelingen die heel zware gevolgen kunnen hebben.

De eerste zaak gaat over het verblinden van een piloot van een Apachehelikopter van DHC. Bij een nachtvlucht op 23 april 2019 vloog de Apache-helikopter over het Gelderse Afferen (NL) waar het toestel werd beschenen met een laserpen. De piloten geraakten verblind maar konden de nachtvlucht toch verder zetten en hun helikopter veilig landen. De eerste piloot van de Apache ondervond 5 maand lang problemen met zijn ogen.

De officier van justitie vordert een werkstraf van 240u en een voorwaardelijke straf van 9 maand tegen de dader(s).

De tweede zaak is het bestralen met een laserpen van een piloot van een F-16 straaljager bij de landing op de vliegbasis van Kleine Brogel (B). De piloot vloog het toestel met nachtzichtkijkers. Deze kijkers versterken het weinige nachtlicht 50.000 keer om de piloot een voldoende nachtzicht te geven. Gelukkig was de straal niet direct in de nachtkijker want anders zou de piloot bij de landing compleet verblind zijn geweest en het toestel gecrasht. 

De 69-jarige dader werd door het Hof van Beroep te Antwerpen veroordeeld tot een geldboete van €1.200, en een celstraf van zes maand met uitstel. 

De Belgische Defensie reageerde opgelucht over de veroordeling. “Een piloot verblinden brengt niet enkel hemzelf en het toestel in gevaar, maar ook het leven van tientallen personen op de grond”, stelt kolonel Jeroen Poesen, commandant van de vliegbasis Kleine-Brogel. “We zijn dan ook blij dat Justitie de ernst van de feiten erkent en de uitspraak bevestigt.”

Defensie tilt heel zwaar aan dit soort misdrijven en stelde zich in deze zaak burgerlijke partij. “Mensen moeten beseffen dat het heel gevaarlijk is om een vliegtuig te beschijnen. Tijdens nachtvluchten, zoals hier het geval was, vliegen onze piloten met nachtzichtkijkers. Die versterken het licht 50.000 keer. Tijdens een cruciale fase zoals de landing kan een laserpen de piloot dus volledig verblinden.”   

Foto: uit het politiedossier van een Brits voorval met een helikopter

Onderstaande video is van een voorval in de UK

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *