Bezig met laden...

Logboek

Provincie Oost-Vlaanderen wil Brugse MUG heli niet mee betalen

Provincie Oost-Vlaanderen wil Brugse MUG heli niet mee betalen

Ieder jaar heeft het IMDH (Instituut voor Medisch Dringende Hulp) financiele zorgen. De IMDH is de uitbater van de de West-Vlaamse MUG die gestationeerd is op de helispot van het AZ St-Jan te Brugge.

De mug-helikopter en haar piloten, dokters en verplegend personeel maakten de afgelopen weken indruk op heel Vlaanderen in de vierdelige VTM-reeks ‘Helden van Hier: In de Lucht’. Mocht er al discussie geweest zijn over het nut van de MUG heeft deze reeks iedereen van antwoord gediend. Nu nog de vraag of dit de financiering van dit initiatief zal verbeteren. 

In het Nieuwsblad van vorige week lazen we dat ondanks het feit dat de heli verschillende keren naar Oost-Vlaanderen trok, het Oost-Vlaamse provinciebestuur zich niet geroepen voelt om een financiële bijdrage te leveren aan de heli. “Het lijkt ons niet opportuun om zelf te subsidiëren. Zo is de dienstverlening niet gebiedsdekkend en bedient de helikopterdienst slechts een klein deel van de provincie Oost-Vlaanderen. Bovendien lijkt het federale beleidsmaterie om te oordelen of de mug-helikopter een effectief en efficiënt middel is om in te zetten als ambulancevervoersmiddel”, klinkt het antwoord van Eddy Couckuyt (CD&V), Oost-Vlaams gedeputeerde voor Gezondheid, op een schriftelijke vraag.

De Heer Couckuyt moet maar eens vragen aan de velen die jaarlijks door de Heli-Mug worden geholpen of de helikopter een efficient en snelle hulp is. Hij zal snel het antwoord krijgen en snel overtuigd zijn dat de IMDH helikopter een subsidie waard is.

Ook in het jaarverslag van het IMDH van het jaar 2015 is het duidelijk (zie pagina 7) dat de provincie Oost Vlaanderen en de Oost Vlaamse gemeenten weinig of niets bijdragen aan de werkingskosten van de MUG.  Met een bijdrage van zowat 6.215€ op een werkingsbudget van meer dan 500.000€ is de bijdrage van Oost Vlaanderen minder dan 1.5%, eerlijk gezegd een beschamende toelage voor een lovenswaardig prive initiatief.

IMDH blijft ieder jaar weer zoeken naar oplossingen zowel bij de overheid, de provincie, de gemeenten maar ook private sponsoring. Wij berichten vorig jaar over de nieuwe sponsoring van het bouwbedrijf Artes die drie jaar lang telkens 50.000€ aan de MUG helikopter schenkt; zowat 10% van de werkingskosten en vele keren meer dan de ganse provincie Oost Vlaanderen samen...

We hebben veel bewondering voor dit initiatief en zullen dit op de helispot blijven promoten! Mocht je willen sponseren kun je terecht op de website van de IMDH.eu

Well Done IMDH

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *