Bezig met laden...

Logboek

Nederlandse en Belgische NH90 helikopters krijgen upgrade 3.0

Nederlandse en Belgische NH90 helikopters krijgen upgrade 3.0

NAHEMA (NAVO-Helikopteragentschap) en NHIndustries (NHI) maakten vandaag de ondertekening bekend van een groot contract voor de ontwikkeling en levering van Software Release 3 (SWR3) voor de NH90 helikopter.

Deze mijlpaalovereenkomst, gewaardeerd op meer dan 600 miljoen euro, onderstreept een voortdurende inzet voor het verbeteren van de operationele capaciteiten en prestaties, en het verlengen van de operationele levensduur van de betrokken NH90-vloot met 10 tot 15 jaar. 

NAHEMA tekende het contract namens de bij het initiatief betrokken landen: België, Duitsland, Italië en Nederland.

Grote verbeteringen

De SWR3 is een belangrijke configuratie-update voor de in dienst zijnde NH90-helikopters, gerealiseerd als samenwerking tussen de NHI-partnerbedrijven (Airbus, Leonardo en Fokker) en grote Europese leveranciers. Deze nieuwe verbeterde configuratie vergroot de operationele capaciteiten van de NH90 nog verder. In deze upgrade is nieuwe apparatuur voorzien zoals de Data Link 22 (voor het eerst op een helikopter), een high-definitie elektro-optisch systeem (LEOSS-T), een sonar (OTS-90 Mark II), de civiele GNSS/FMS en aanvullende wapenintegratie.

Meer specifiek, gericht op de missiecapaciteiten van de NH90 marine versie (NFH) zorgt de Data Link 22 zorgt voor veilige Line-Of-Sight (LOS) en Beyond Line-Of-Sight (BLOS)-communicatie zonder het gebruik van satellieten.

Als de eerste en enige helikopter met de Data Link 22-standaard levert de NH90 ongeëvenaarde tactische mogelijkheden voor informatie-/gegevensuitwisseling in vergelijking met andere militaire helikopter platforms, en zullen op unieke wijze klaar zijn om te reageren op de nieuwste en toekomstige multi-domein scenario-operaties.

Bovendien zullen de introductie van de nieuwste high-definitie technologieën verder bijdragen aan het vergroten van de maritieme missiecapaciteit, met name voor surveillance op lange afstand, doelidentificatie, acquisitie, tracking en aanwijzing. De NH90 levert een naadloze integratie van alle tactische informatie afkomstig van de krachtige marine Mission System, nu ook voorzien van het nieuwste generatie elektro-optische systeem en Sonar, terwijl de werklast van de bemanning dramatisch wordt verminderd. Daardoor wordt de maximale effectiviteit gegarandeerd tijdens de meest veeleisende missies, zoals dag/nacht MSO (maritieme veiligheidsoperaties), SAR (Search & Rescue), ASuW (Anti-Surface Warfare) en ASW (Anti-Submarine Warfare).

NH90 in Nederland en België

Voor zover geweten zullen de Nederlandse en Belgische NH90 NFH helikopters (marine uitvoering) deel uitmaken van dit programma. De Belgische NH90 TTH (troepen transport uitvoering) krijgen geen upgrade. 

Deze block upgrade van de 4 Belgische NH90 NFH werd door de Belgische regering goedgekeurd op 17 mei 2024 met een kostprijs van € 110 miljoen. 

Duitse NH90

Op 24 april 2024 heeft het Duitse parlement fondsen goedgekeurd voor een uitgebreide software-update voor de bestaande NH90-vloot ter waarde van € 217 miljoen. Het betreft 82 NH90 TTH (tactische transporthelikopters) en 18 NH90 (marinehelikopters)

 

Foto 1 © RNAF - Nederlandse Luchtmacht
Foto 2 © NAHEMA

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *