Bezig met laden...

Logboek

Boeing maakt eerste testvlucht met de nieuwe Chinook CH-47F Block II

Boeing maakt eerste testvlucht met de nieuwe Chinook CH-47F Block II

Boeing Helicopters heeft via een tweet de eerste testvlucht gemeld van de CH-47F Block II Chinook-helikopter. Deze nieuwste versie van de Chinook is een knappe evolutieve verbetering in het lang vervolgverhaal van deze zware transporthelikopter.

De CH-47F Block II kan opstijgen met meer dan anderhalve ton meer laadvermogen dan zijn voorganger en kan met standaard brandstoftanks 712 km ver vliegen. De Boeing CH-47F Block II heeft een hogere kruissnelheid dan zijn voorganger, de CH-47F, wat de transporttijd voor troepen en goederen kan verkorten.

De Chinook zal met deze upgrade zonder discussie de zware helikopter bij uitstek blijven voor de VS. Er zijn trouwens 20 landen buiten de VS die de Chinook in gebruik hebben, waaronder Nederland en de UK.

Het tandemrotorontwerp zorgt voor meer stabiliteit en controle, maximale wendbaarheid, gemak bij laden en lossen en superieure prestaties bij wind. De Chinook kan opereren waar anderen dat niet kunnen. De toegang tot de achterhelling op welk terrein dan ook wordt niet beperkt door de speling van de staartrotor, waardoor tandems op onvoorbereide, bergachtige posities kunnen opereren en de unieke toplandingscapaciteit kunnen uitvoeren. Dankzij het ontwerp kan de Chinook ook tot 20.000 voet vliegen, hoger dan andere helikopters in zijn klasse.

De Chinook heeft een volledig geïntegreerd, digitaal cockpitbeheersysteem – de Common Avionics Architecture System (CAAS) Cockpit - gecombineerd met een Digital Automatic Flight Control System (DAFCS).

Vanaf 2025 zal Boeing de CH-47F Block II Chinooks uitleveren met Honeywell T55-714C turbines (zie video van nieuwe turbine onderaan). Deze hebben 22% meer vermogen dan de huidige T55-714A turbines in de Block I Chinooks waardoor de helikopter 2.000 pond meer nuttige lading zal kunnen vervoeren. Daarnaast zal de nieuwe T55-714C turbinemotor 8% zuiniger zijn, 25% meer betrouwbaar en een compressor hebben die 40% langer kan worden ingezet.

 

Over de Chinook CH-47F Block II

De CH-47F Block II heeft een aantal upgrades vooral op gebied van de snelheid en het laadvermogen in vergelijking met de huidige Chinook CH-47F maar de nieuwe geavanceerde ACRB, Advanced Chinook Rotor Blades, wil het leger vooralsnog niet hebben. De ACRB's veroorzaakten in de testen te veel trillingen en 'stall' problemen in de achterste rotor.

De Block II uitvoering van de Chinook CH-47F kreeg een versterkt aandrijfsysteem om het extra vermogen van de turbines naar de rotoren te brengen. Dit resulteerde in meer lift en meer vliegvermogen. De Chinook kan nu meer tillen, op hogere hoogte vliegen en dit bij hogere temperaturen. De brandstoftanks werden aangepast en de Chinook kreeg een verbeterde, lichtere romp.  

In cijfers:

  • MTOW - Maximum brutogewicht wordt 54.000 lbs is nu 50.000 lbs
  • Maximum vlieghoogte: 20.000 voet
  • 8% meer vliegafstand
  • 10% meer vermogen
  • Rotorkop kan meer vermogen verwerken
  • Kan 100 gallon meer brandstof meenemen
  • En ook een verbeterde avionics. 

Foto & news © Boeing Defense | Video © Honeywell

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *