Bezig met laden...

Logboek

Nederlandse Alouette's III gaan op pensioen

Nederlandse Alouette's III gaan op pensioen

Het zat er al wat langer aan te komen maar het is uiteindelijke zover, de beslissing werd genomen. De 4 Alouette's van de Nederlandse Defensie worden tegen 15 December 2015 uit dienst genomen.

De laatste Alouette III helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC), nu nog gestationeerd op de basis Gilze Rijen, waren vroeger kind aan huis op de basis Soesterberg. Ze waren sinds 1963 in dienst van de Koninklijke Luchtmacht; vorig jaar werd de 50 jaar Alouette III uitbundig gevierd.

De laatste taken van de helikopter waren VIP vluchten en vluchten voor het Koninklijk Huis. In het verleden vervulde de helikopter ook taken voor de Verenigde Naties in Bosnië, Cambodja and Turkije.

Het Grasshopper demonstratie team gebruikte de bekende Bluebirths voor airshows tussen 1973 en 1995. De Alouette III is de oudste operationele helikopter in dienst van het Nederlandse Leger. De vier Alouette's worden nu nog vrij intensief gebruikt zoals je kunt zien uit de gebruiksstatistieken van de A247, de A275, A292 en de A301.

De Belgische Luchtcomponent heeft nog drie Alouette's in dienst.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *