Bezig met laden...

Logboek

ALERT: Probleem met schakelaar van de Kannad 406AF ELT

ALERT: Probleem met schakelaar van de Kannad 406AF ELT

De Canadese TSB (Transportation Safety Board) heeft een Safety Info ref A19Q0109-D1-A1 uitgegeven met betrekking tot de schakelaar van de Kannad 406AF compact emergency locator transmitter.

Aanleiding voor deze Safety Info is een fatale crash op 10 juli 2019 waarbij een Robinson R44 met twee inzittenden neerstortte in een dichtbebost gebied nabij het Valtrie meer in Quebec, Canada. Ondanks het feit dat de helikopter uitgerust was met een ELT (model Kannad 406 AF-compact, serial RX1000002013) werd geen noodsignaal uitgestuurd en duurde het 14 dagen vooraleer het wrak en de twee, intussen overleden, inzittenden werden gevonden.

Bij het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval zochten de onderzoekers van de TSB ook naar de reden waarom de ELT geen noodsignaal had uitgestuurd. Dit was zeer belangrijk omdat bij een tijdig noodsignaal de redders misschien de zwaar gewonde overlevenden hadden kunnen vinden en redden.

Bij het onderzoek kwam aan het licht dat de Kannad 406-AF ELT zelf perfect functioneerde maar dat de testschakelaar op de "OFF" positie stond en daardoor logischerwijze niet kon uitzenden. Onderzoekers vonden echter dat de schakelaar gebroken was en door een zeer lichte kracht (minder dan 2 gram) naar de "OFF" positie kon wisselen vanuit de "ARM" positie. 

De onderzoekers gingen op zoek naar twee andere Kannad 406 AF-compact ELT's met dezelfde schakelaar en ook bij 1 van deze werd een gelijkaardig probleem gevonden.

Daarop werd deze Safety Info verspreid en werd de Canadese luchtvaartautoriteit en Orolia, de Canadese Kannad verdeler, van dit probleem op de hoogte gebracht. Je kunt de integrale tekst van dit onderzoek hier nalezen.  

Dit type ELT is ook in de Benelux veel gebruikt en het zou goed zijn om de testschakelaar op dit euvel te laten nakijken.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *