Bezig met laden...

Logboek

Bristow wil samen met Vertical Aero de helikoptermarkt elektrificeren

Bristow wil samen met Vertical Aero de helikoptermarkt elektrificeren

Nadat het eerder bekend maakte dat het 50 eSTOL toestellen zou kopen bij Electra.aero heeft Bristow nu een MOU (Memorandum of Understanding) ondertekend over de samenwerking met het Britse Vertical en een pre-order voor 25 eVTOL's van het type Vertical Aero VA-X4. Daarmee is Bristow de eerste helikopteroperator die dergelijke belangrijke investeringen doet in de elektrificatie van haar vloot.

Vertical heeft de VA-X4 ontwikkeld, een door een piloot bestuurd elektrische helikopterdrone zonder CO2-uitstoot. Het toestel kan verticaal opstijgen en landen (eVTOL) en vier passagiers vervoeren met een topsnelheid van maximaal 200 mph (174 knots) en een bereik van een kleine 100 Nm. 

Met het pre-order van Bristow en de reeds vroeger aangekondigde pre-orders van American Airlines, Virgin Atlantic en Avolon heeft Vertical Aero nu reeds een per-orderboek van niet minder dan 1.000 eVTOL's. Hiermee is Vertical virtuele marktleider in de eVTOL markt, maar het moet de VA-X4 nog verder ontwikkelen, certificeren en de orders natuurlijk nog uitvoeren.

Voor Chris Bradshaw, president en CEO van Bristow, zet de Vertical Aero nu de toon met de disruptieve voordelen van de VA-X4 met zijn nul CO2-uitstoot en lage bedrijfskosten voor passagiersvervoer. Volgens Bradshaw zal dit een uitbreiding naar deze nieuwe en bestaande geografische markten met duurzame, innovatieve en efficiënte verticale lift- en luchttransportdiensten met zich meebrengen en krijgen passagiers hiermede superieure regionale mobiliteitsoplossingen.    

Stephen Fitzpatrick, CEO en oprichter van Vertical Aero, zei: "Bristow's wereldwijde expertise en bereik betekent dat het de perfecte partner is voor Vertical Aero, aangezien we pionieren in de overgang naar nulemissie-vluchten. We kijken ernaar uit om met Bristow samen te werken en de commerciële exploitatie van eVTOL's te versnellen."

In het kader van de MOU zijn de twee bedrijven overeengekomen om een gezamenlijke werkgroep op te zetten om samen te werken op de volgende gebieden:

  • regelgeving en luchtruim;
  • vraag, vlootomvang, reserveonderdelen en infrastructuur;
  • potentiële klanten;
  • publieke acceptatie en milieueisen.  

Het is Bristow duidelijk menens met de elektrificatie van haar vloot en aanbod. Toch moet deze investering eerder gezien worden in het licht van de uitbreiding van haar activiteiten dan wel een vervanging van de bestaande vloot. Maar de testprogramma's met de Vertical Aero VA-X4, de Electra.aero en de Leonardo AW609 zit Bristow in de eerste rij om nieuwe 'helikopters' en hun inzetgebieden uit te testen. Smart Move van Bristow!  

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *