Bezig met laden...

PPL(H)

Verschillende stappen na je PPL(H) vergunning

Verschillende stappen na je PPL(H) vergunning

Type Rating

Een opleiding voor het bekomen van een typebevoegdheidsverklaring [type rating] is bedoeld voor iemand die reeds een vergunning van helikopterbestuurder bezit en een ander helikoptertype wil leren besturen. De opleiding bestaat eveneens uit twee delen - een klein gedeelte ground school en een praktijkgedeelte. Het aantal praktijklessen (minimum 5u) is heel wat beperkter dan bij de opleiding tot helikopterpiloot aangezien men de reeds gekende vaardigheden slechts dient over te brengen op een ander type. Men kan bijvoorbeeld omgeschoold worden van een Robinson 22 op Robinson 44 of op een EC120B Colibri. Het examen wordt afgenomen door een erkend examinator van het Bestuur der Luchtvaart volgens de voorschriften van Jar-FCL2.

Robinson Helicopter Safety Course

De Robinson helicopter is door zijn aantrekkelijke aankoop en exploitatiekost een ideale trainingshelikopter; wereldwijd is de Robinson R22 dan ook de meest gebruikte helicopter voor de PPL(H) opleiding. Een negatieve connotatie hiervan is dat er verschillende ongelukken zijn gebeurd met dit type helicopter. Robinson heeft de specifieke "menselijke fouten" in kaart gebracht en een extra veiligheidscursus. Op YouTube kun je ook een video vinden met Frank Robinson himself als de instructeur.

Jaarlijkse Proficiency Check

Om je vergunning niet te laten verlopen moet je jaarlijks met een erkend examinator een proficiency check doen. Dit is een korte uitvoering van het praktijkexamen waarbij vooral gekeken wordt naar de praktijkkennis en de veiligheidsvoorschriften. Goed moment om bijvoorbeeld weer eens een autorotatie te gaan trainen!

Speciale toelating om in Frankrijk buiten vliegvelden te landen

In Frankrijk moet je een speciale toelating verkrijgen om buiten erkende vliegvelden of helihavens te landen. Deze toelating kun je bekomen bij de Préfecture de Police van Parijs mits dat je het bewijs kunt tonen (via je vliegboek) dat je 300u vliegervaring hebt of dat je een speciale cursus hebt gevolgd.