Bezig met laden...

Logboek

Europees Parlement wil snel eVTOL's zien vliegen in de EU

Europees Parlement wil snel eVTOL's zien vliegen in de EU

In een uitgebreide resolutie heeft het Europees Parlement op 16 januari 2024 haar steun uitgesproken voor elektrisch vliegen in het algemeen en vooral eVTOL's voor de korte en middellange vluchten.

Het EU Parlement stelt dat de luchtvaart in de EU weliswaar maar een klein aandeel vertegenwoordigt in de CO² uitstoot maar dat de luchtvaart zeer moeilijk op een veilige manier te de-carboniseren is. Het Parlement ondersteunt de activiteiten rond SAF (Sustainable Aviation Fuel) en ook de inspanningen om het verbruik van vliegtuigen en helikopters minder te laten verbruiken. Maar dit allemaal en meer zal niet voldoende zijn om de doelstellingen op middellange en lange termijn op gebied van CO² uitstoot te verwezenlijken.  

Met deze resolutie wil het EU Parlement zijn steun betuigen voor alle ontwikkelingen rond elektrisch vliegen. Het ziet elektrisch vliegen als de oplossing om de luchtvaart volledig te de-carboniseren voor verplaatsingen op korte en middellange afstanden. Het Parlement ziet al verschillende en succesvolle projecten die elektrisch vliegen met eVTOL's en die reeds bij EASA zijn gestart met de certificatie procedure. 

Het EU Parlement ziet dan ook geen heil in het beperken van de luchtvaart maar ziet heil in de ondersteuning van deze elektrische luchtvaart om meer mensen te verplaatsen en meer plaatsen te bereiken met weinig of geen CO²-uitstoot. De voordelen van elektrisch vliegen zijn dan ook niet te onderschatten.

Met deze resolutie TA-9-2024-0014 wil het Parlement de Europese Commissie en de Europese Raad ertoe aanzetten om het elektrificeren van de Europese luchtvaart te ondersteunen en te versnellen via fondsen, innovatie ondersteuning, reglementering en andere middelen die hiertoe kunnen bijdragen. Het Parlement vraagt de Commissie specifiek om een strategie en een 'policy framework' uit te werken.  

Het EU Parlement vraagt ook met deze resolutie aan de Commissie en de Raad om de nodige bekendheid te geven aan eVTOL's en elektrisch vliegen in het algemeen bij de EU burgers zodat dit aspect geen hinderpaal vormt voor een snelle acceptatie en gebruik van eVTOL's en elektrische vliegtuigen. 

Je kunt deze resolutie hier nalezen. De indiener van deze resolutie in het EU Parlement is de Zweedse socialist Erik Bergkvist, lid van het EU Comité Transport.  

Foto's © Airbus Helicopters - Volocopter

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *