Bezig met laden...

Logboek

Zweden gaat Black Hawk helikopters aankopen om NH90 te vervangen

Zweden gaat Black Hawk helikopters aankopen om NH90 te vervangen

Op 29 mei 2024 heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de buitenlandse verkoop aan het Zweedse leger van 12 Sikorsky UH-60M Black Hawk helikopters goedgekeurd.  

Het Defense Security Cooperation Agency heeft vandaag de vereiste certificering afgeleverd en het Congres op de hoogte gebracht van deze mogelijke verkoop.

De verkoop van de 12 Black Hawk helikopters, aanverwante uitrusting, reserveonderdelen en de nodige ondersteuning bij dit project heeft een waarde van $ 900 miljoen.   

De aankoop van deze Black Hawk helikopters is een onderdeel van het plan uit november 2022 van generaal Micael Byden, de stafchef van het Zweedse leger. Daarin is de uitfasering van de volledige vloot van 18 NH90-helikopters voorzien tegen eind 2030 en wordt de bestaande vloot Black Hawks uitgebreid.

De leveringstermijn van de nieuwe Black Hawk helikopters is nog niet bekend maar Paul Lemmo, CEO van Sikorsky, gaf reeds eerder aan dat de huidige leveringstermijn meer dan 2,5 jaar bedraagt. Nog volgens Lemmo is een sneller upscaling van de productie zeer moeilijk door de aanslepende supply chain problematiek in de helikopterindustrie. Ook Airbus wijt zijn te lage output en te hoog orderboek aan deze problemen.

Intussen heeft Airbus en NHindustries nogmaals aangedrongen bij de Zweedse Defensie om de NH90 niet vervroegd uit dienst te nemen zoals gepland. De bedrijven hebben oplossingen gevonden voor de Zweedse NH90-problematiek en wensen met Defensie te onderhandelen om te vermijden dat Zweden de NH90 vervroegd moet vervangen door bovengenoemde Black Hawk helikopters. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *