Bezig met laden...

Logboek

Russische BERKUT opvolger voor de Robinson R22?

Russische BERKUT opvolger voor de Robinson R22?

De Russische helikopterfabrikant Berkut heeft een tijdje geleden nieuw lichtgewicht helikopter geïntroduceerd, de Berkut VL. Het toestel met coaxiaal aangedreven hoofdrotor (2 tegengesteld draaiende rotors) wordt volgens de fabrikant veel goedkoper in gebruik dan de ook in Rusland populaire Amerikaanse helikopters van het type Robinson R22.

De Berkut VL biedt plaats aan twee personen, krijgt een maximaal startgewicht van 750 kilogram en wordt aangedreven door een 147 pk sterke ConverVAZ-benzinemotor. Het toestel zal waarschijnlijk maximaal 174 kilometer per uur kunnen vliegen en een bereik hebben van 380 kilometer.

De helikopter moet eind 2012 voor het eerst vliegen, waarna het toestel vanaf 2013 leverbaar wordt. Fabrikant Berkut richt hiervoor in de centraal Russische stad Tolyatti een nieuwe productielijn in waar tot vijftien VL's per maand kunnen worden gebouwd. Alles in de veronderstelling dat in 2012 de certificatie kan gebeuren!

Volgens Berkut wordt het type VL door het gebruik van autobenzine niet alleen goedkoper dan de R22, maar is het toestel door het ontbreken van een staartrotor ook gemakkelijker te vliegen. Bovendien wordt de overstap naar grotere helikopters met een coaxiale aandrijving, stelt het bedrijf.

Westerse klanten kunnen de Berkut VL aanschaffen met een Amerikaanse Lycoming O-320-motor voor ongeveer 130.000 dollar, ongeveer de helft van de aanschafprijs van een nieuwe Robinson R22 Beta2.

Een Berkut VL met ConverVAZ-benzinemotor zou zelfs onder de 80.000 dollar van eigenaar veranderen en een uurtje vliegen zou maar zo'n 50$ kosten. Zoals altijd kijken we met spanning uit naar het nieuwe toestel.

Na de Guimbal Cabri is er weer een kaper op de kust die naar de kroon van de Robinson R22 wil dingen. Berkut geeft wel toe dat ze tot op vandaag nog geen enkel toestel hebben verkocht.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *