Bezig met laden...

Logboek

Laatste aanwinst van de Luchtpolitie, de G-16, is operationeel

Laatste aanwinst van de Luchtpolitie, de G-16, is operationeel

Op 3 Augustus, 2011, heeft de Luchtpolitie de "nieuwe" MD902, bijgenaamd de "Black Thunder" in gebruik genomen.

De helikopter is gefabriceerd bij MD Helicopters in Mesa, Arizona (met serienummer 00132) en vloog voor het eerst in Oktober 2008 met een burgerlijke registratie in Amerika (N40216). Het toestel verhuisde naar Denemarken en werd er ingeschreven onder OY-HMS bij Casa Air in Horsens.

Toen het toestel te koop werd aangeboden werd het na fiat door de Belgische regering aangekocht op 24 September 2010 en landde op 11 Oktober 2010 na een tocht via Odense en Groningen-Eelde op de thuisbasis in Melsbroek.

De Black Thunder is bij ESC (European Support Center van MD Helicopters) op de luchthaven van Zwartberg aangepast naar politie-standaard; dit betekende speciale communicatie, zoeklichten, navigatie-apparatuur, camera en opnametoestellen.

Op de G-16 werd een Zeiss Leo III Gimball camera gemonteerd alsmede een Trakkabeam zoeklicht uitgerust met witte, rode en gele stralen. De Zeiss camera is standaard uitgerust met een daglicht camera, een spotter camera, een infrarood sensor en een laser pointer.

De G-16 vliegt voorlopig nog in zijn originele zwarte kleurpatroon maar zal later worden herschilderd in de kleuren van de Luchtpolitie zoals de andere drie MD900. Deze krijgen alle drie een upgrade naar het MD-902 niveau.

© Marc Arijs met speciale dank aan Jef Pets

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *