Bezig met laden...

Logboek

V22-Osprey: s' werelds enige militaire tiltrotor

V22-Osprey: s' werelds enige militaire tiltrotor

De tiltrotor-technologie is een revolutionair stukje technologie, geïllustreerd door de militaire Bell-Boeing V-22, de Osprey die de verticale start-, zweef- en verticale landingskwaliteiten van een helikopter met de langeafstands-, brandstofefficiëntie- en snelheidskenmerken van een turbopropvliegtuig.

In de afgelopen paar jaar is deze technologie vanonder het stof gehaald en hebben ontwikkelaars van nieuwe UAM (urban air mobility) of de luchttaxi's in vele gevallen hun toevlucht gezocht bij deze baanbrekende technologie. Ook Bell zelf heeft de tilirotor-technologie aangepakt en verwerkt in haar nieuwe V-280 Valor tiltrotor die ze ontwikkelt voor het FLRAA-programma van het Amerikaans leger.

Het multi-missie voordeel van de V-22 Osprey voor een volledig scala aan militaire operaties betekent dat er minder toestellen nodig zijn om meer taken uit te voeren, de efficiëntie van de missie te verbeteren en de logistieke kosten te verlagen. Van 1984 tot 2007 vergeleken meer dan twintig studies de V-22 met alle momenteel beschikbare en voorgestelde rotorcrafts en toonden de V-22 als de meest kosteneffectieve oplossing.

"Bell was de eerste die met succes tiltrotor-technologie demonstreerde. We hebben barrières doorbroken en uitgedaagd wat mogelijk was om de luchtvaart te herdefiniëren", zegt Kurt Fuller, Bell V-22 vice president."

 

De V22 Osprey is de enige militaire productie tiltrotor ter wereld 

Met meer dan 400 vliegtuigen, die alleen al voor het Amerikaanse leger 650.000 vlieguren verzamelen, toont 's werelds enige militaire tiltrotor de veelzijdigheid en interoperabiliteit overal ter wereld. "De Osprey heeft een bewezen erfenis van missiesucces gedurende zijn 30-jarige werking," zei Shane Openshaw, Boeing V-22 vice-president. "We zijn gericht op een mooie toekomst, gebouwd op partnerschappen met klanten en een toewijding aan innovatie, wendbaarheid en paraatheid." 

Oorspronkelijk ontwikkeld als een toestel voor het US Marine Corps om gevechts- en aanvalsondersteuning uit te voeren, zorgt de Osprey ervoor dat de manschappen verschillende missies kunnen uitvoeren in de meest veeleisende operationele omgevingen. Met de V-22 Osprey kunnen mariniers snel troepen, uitrusting en voorraden inzetten vanaf schepen en landbases met de snelheid, het bereik en de veelzijdigheid die voorheen niet mogelijk was door een enkel platform. Deze kenmerken bieden de tactische flexibiliteit om in te zetten met een kleinere logistieke voetafdruk en zonder een landingsbaan om onbereikbare gebieden te bereiken met andere vliegtuigen. 

Het sneller en nauwkeuriger kunnen vervoeren van troepen en materieel is slechts één voordeel van de Osprey. De tiltrotor verbetert ook de mogelijkheden voor andere soorten missies waar de responstijd van cruciaal belang is. HADR (humanitaire hulp en rampenbestrijding) -missies profiteren onmiddellijk van de snelheid, het bereik en de precisie.

Een van die missies was Operatie Damayan. Nadat supertyfoon Haiyan in 2013 delen van de Filipijnen verwoestte, zette de 3e Marine Expeditionary Brigade de V-22 in om hulp te bieden. De V-22 viel op als het meest capabele toestel om over een lange afstand te ondersteunen door meer dan 1.100 mijl te reizen en onmiddellijke ondersteuning te bieden in het rampgebied. De Osprey's hielpen bij het evacueren van 1.200 mensen en leverden 20 ton kritieke voorraden aan gebieden waar vliegtuigen en helikopters niet alleen konden komen.

De Osprey is ook bij uitstek geschikt voor patiënten die behoefte hebben aan evacuatie van kritieke zorg. De snelle, nauwkeurige inbrenging en extractie van de V-22 in combinatie met een grotere snelheid en bereik dan een conventionele helikopter bieden een groter bereik voor patiënten binnen het 'gouden uur' van het ontvangen van dringende gezondheidsbehandeling. 

 

Variaties

In de loop van de tijd voegden andere strijdkrachten de Osprey V-22 toe aan hun vloot met aanpassingen om aan hun noden te voldoen. Tegenwoordig vliegt de Osprey bij de Amerikaanse mariniers, de Amerikaanse luchtmacht, de Amerikaanse marine en de Japan Ground Self Defense Force, de eerste internationale klant. De Bell Boeing V-22 Osprey blijft zich in een groeiend aantal rollen onderscheiden als een van de meest veelzijdige vliegtuigen ter wereld. 

  • De MV-22B biedt snel aanvalsondersteunings-transport voor troepen, voorraden en uitrusting naar expeditionaire, gezamenlijke en gecombineerde operaties. Marine Helicopter Squadron (HMX-1) MV-22 Osprey's voeren ook VIP-presidentiële ondersteuningstransportmissies uit met presidentieel ondersteunend personeel en vertegenwoordigers van de nieuwsmedia die met de president reizen. 
  • Op 31 december 2019 gebruikten de mariniers de MV-22 Osprey om snel troepen sneller dan welke conventionele helikopter ook naar de Amerikaanse ambassade in Bagdad te vervoeren en landden direct binnen de samengestelde muren. De snelle inzet van troepen versterkte de verdediging van de ambassade en hielp de mensen binnen te beschermen tijdens een moment van verhoogde spanning waar tijd een cruciaal strategisch element was.  
  • De primaire missie van het Air Force Special Operations Command (AFSOC) CV-22 is om infiltratie-, exfiltratie- en bevoorradingsmissies voor luchtcommando's over de hele wereld op korte termijn uit te voeren. In januari 2020 zette de luchtmacht drie CV-22 Osprey in om 194 special operations forces te evacueren van een dreigende raketaanval. 
  • De CMV-22B, de meest recente variant van het programma is de vervanging voor de C-2A Greyhound. Belangrijke kenmerken van de CMV-22 zijn de Roll-on Roll-off bevoorrading en het vermogen om de Joint Strike Fighter Power Module te vervoeren. De marine heeft met succes aangetoond dat de CMV-22B op vliegdekschepen kan landen, opstijgen en tanken aan boord. Dat leidde tot de eerste inzet eerder dit jaar op de USS Carl Vinson. 
  • De eerste internationale krijgsmacht, de Japan Ground Self-Defense Force (JGSDF), kocht de V-22 in 2015 om zijn transportvloot te moderniseren en zijn defensie en speciale missiebehoeften te ondersteunen. De V-22's verbeteren hun humanitaire en rampenbestrijdingscapaciteiten en ondersteunen amfibische operaties.

 

Aanpassingen

Toen de V-22 voor meer missies begon te werken, werkte Bell Boeing samen met het ministerie van Defensie om de volledige V-22-vloot te verbeteren met initiatieven gericht op het vergroten van de betrouwbaarheid en beschikbaarheid en het verminderen van de onderhoudsstilstand. De Nacelle Improvement (NI) helpt de onderhoudskosten te verlagen en tegelijkertijd de gereedheid te verbeteren.

Naval Air Systems Command (NAVAIR) heeft Bell Boeing een contract gegund voor het leveren en installeren van kits met nieuwe gondelbedrading, kabelbomen voor conversiegebieden en structurele verbeteringen om de betrouwbaarheid onderhouden van CV-22-gondels te verbeteren. In de gondels zitten de turbine en kritieke bedradingscomponenten van de Osprey en ongeveer 60% van de onderhoudsmanuren worden doorgebracht in de gondels. Verbeteringen in de bedrading en structuur zullen helpen de reparatietijd te verkorten en de gereedheid en betrouwbaarheid van de missie te verhogen.  

De eerste CV-22 gondelverbeteringskit voltooide de installatie in december 2021 in het Bell Amarillo Assembly Center in Texas. In navolging van de US Airforce willen de US Marines ook de voordelen van verbeterde gondels en bedradingsverbeteringen in de MV-22B opnemen. 

Al meer dan 30 jaar heeft de Osprey geavanceerde capaciteiten en radicaal verbeterde missiemogelijkheden. Naarmate de behoeften van het leger blijven evolueren naar de moderne wereld, doet de Osprey dat ook. Profiterend van een basis van veelzijdigheid, blijft de V-22 ideaal gelegen om met snelheid en wendbaarheid te reageren op een manier die alleen een tiltrotor kan. 

Klik hier voor onze V-22 Osprey fotoalbum

 

Foto's © Bell Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *